fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale prema 87 USD

Cijene nafte pale prema 87 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene sirove nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na 87 USD, pod pritiskom zabrinutosti oko potražnje u Kini zbog novog talasa zaraze koronavirusom i pogoršanja izgleda za rast velikih ekonomija.

Na londonskom tržištu cijena barela je poslije podna bila 52 centa niža nego na zatvaranju trgovine krajem prošle sedmice i iznosila je 87,1 USD.

Na američkom tržištu se barelom sa rokom isporuke u decembru trgovalo po 68 centi nižoj cijeni od 79,4 USD, prenosi Hina.

Krajem prošle sedmice raspoloženje je pokvarila oslabljena potražnja u Kini zbog novog talasa covida 19 i mogućnost ponovnog povećanja ključnih kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Zabrinutost oko Kine proširila se i na početak ove sedmice.

Broj novih slučajeva covida ostao je blizu visokog nivoa u aprilu, što odražava nova žarišta u svim regijama i velikim gradovima. Škole u nekim četvrtima Pekinga prešle su u ponedjeljak na online nastavu, nakon što su zvaničnici zamolili stanovnike da ostanu kod kuće.

Guangzhou je naredio petodnevno zatvaranje najgušće naseljene četvrti.

“Cijene nafte su pod pritiskom mogućnosti novih ograničenja, a time i slabije kineske potražnje”, rekao je Craig Erlam iz OANDA-e.

Trgovci su takođe zabrinuti zbog usporavanja ekonomske aktivnosti u drugim velikim ekonomijama.

“Sklonost riziku slabi, jer svi ekonomski podaci iz velikih zemalja u posljednje vrijeme najavljuju recesijski scenario, posebno u Velikoj Britaniji i eurozoni”, rekla je Tina Teng iz CMC Marketsa.

Prošlosedmične izjave američke centralne banke podstakle su strahove za rast najveće svjetske ekonomije, s obzirom na signale daljeg povećanja ključnih kamatnih stopa.

“Vidimo sumorne ekonomske izglede širom svijeta, koji nastavljaju da vrše pritisak na cijene nafte, a ako kamatne stope nastave da rastu, očekivanja će se vjerovatno dodatno pogoršati”, dodao je Teng.

Procjene povećanja kamatnih stopa u SAD-u podržava i dolar, koji naftu čini skupljom za kupce drugih valuta i dodatno koči potražnju.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) je posebno objavila da je cijena barela korpe nafte njenih članica u petak pala 2,87 USD na 87,65 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije