fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale prema 44 USD

Cijene nafte pale prema 44 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 44 USD, zbog slabih pokazatelja iz eurozone koji pojačavaju sumnje da će oporavak od koronakrize biti težak, s obzirom na ponovni rast broja zaraženih.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 75 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 44,15 USD. U Njujorku je barel pojeftinio 82 centa i njime se trgovalo po 42 USD.

Pažnju trgovaca zaokupio je izvještaj londonske firme Markit, koji je pokazao posustajanje ekonomskog oporavka eurozone u avgustu, zbog slabljenja aktivnosti u uslužnom sektoru pod uticajem ponovnog rasta broja zaraženih koronavirusom.

Markitov indeks menadžera nabavke u privatnom sektoru pao je u avgustu za 3,3 boda u odnosu na jul, na 51,9 poena, prenosi Hina.

Da oporavak neće teći glatko pokazuje i pad indijskog uvoza sirove nafte u julu, na najniži nivo od marta 2010. godine, zbog ponovnog uvođenja mjera zatvaranja kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa, ali i radova na održavanju rafinerija.

“Potražnja će se vjerovatno približiti pretpandemijskim vrijednostima naredne godine, a u ostatku ove vodiće se prigušena borba, praćena pokušajima da se suzbiju posljedice drugog talasa zaraze”, saopštila je konsultantska kompanija Rystad Energy.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni partneri, uključujući Rusiju, paralelno vode računa o tome da oni koji su proizvodili više nego što je dogovoreno, sada proizvode manje nego što je precizirano dogovorom o koordinisanom smanjenju snabdijevanja.

OPEC+ je do kraja jula smanjivao snabdijevanje za ukupno 9,7 miliona barela dnevno, a od avgusta do kraja godine smanjivaće se za 7,7 miliona barela dnevno.

Interni izvještaj OPEC+ pokazao je da grupa, zbog prekomjernog snabdijevanja od maja i jula, planira tražiti od proizvođača smanjenje proizvodnje u avgustu i septembru.

Očekuju, prema tom izvještaju, da će potražnja za naftom ove godine pasti za 9,1 milion barela dnevno, odnosno, bude li broj zaraženih koronavirusom rastao duže vrijeme i u drugoj polovini godine, za čak 11,2 miliona barela dnevno.

OPEC u petak nije objavio podatak o cijeni barela referentne korpe nafte svojih članica.

Najčitanije