fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale na oko 39 USD

Cijene nafte pale na oko 39 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima na oko 39 USD, pod uticajem naglog rasta zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i širenja koronavirusa na američkom i evropskom tržištu, koje podstiče zabrinutost za potražnju.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 2,07 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 39,13 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 2,27 USD nižoj cijeni, od 37,3 USD, prenosi Hina.

Trgovce je zabrinuo nagli rast zaliha sirove nafte i benzina u SAD-u, prema izvještaju Američkog instituta za naftu (API).

Zalihe sirove nafte porasle su za 4,6 miliona barela, a analitičari koje je anketirao Reuters očekivali su rast od 1,2 miliona barela.

“Zalihe su snažno porasle prema ključnim API-evim podacima, pa ne iznenađuje što su cijene nafte pale, u očekivanju Vladinih službenih podataka”, rekao je Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

Tržišta je poljuljao i rekordan broj slučajeva Covida-19 u SAD-u, Rusiji, Francuskoj i drugim zemljama u prethodnim danima.

Evropske vlade uvele su nove ograničenja kako bi obuzdale brzo širenje virusa.

Raspoloženje je prigušilo i priznanje američkog predsjednika Donalda Trumpa da će novi paket podrške u koronakrizi vjerovatno biti usvojen tek nakon predsjedničkih izbora koji će biti održani u utorak.

Pritisak na cijene nafte stvara i libijska proizvodnja koja bi u narednim sedmicama trebalo da poraste na milion barela dnevno, nakon ukidanja blokade ključnih naftnih polja.

Snažan pad cijena nije zaustavilo ni zatvaranje proizvodnje u Meksičkom zalivu zbog približavanja uragana Zeta.

Naftne kompanije i luke duž američke obale počele su s evakuacijom već početkom sedmice.

“Smatramo da će Zeta vjerovatno slabije uticati na snabdijevanje sirovom naftom nego prethodni uragan Delta, ali kapaciteti su ipak smanjeni za 150 hiljada barela dnevno u poređenju s mjesečnim prosjekom”, saopštila je savjetodavna kuća JBC.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela sirove nafte iz korpe njenih članica u utorak iznosila 39,53 USD, što znači da je porasla 31 cent u odnosu na početak sedmice.

Najčitanije