fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale na 40 USD zbog povećanja zaliha

Cijene nafte pale na 40 USD zbog povećanja zaliha

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u u srijedu na međunarodnim tržištima na 40 USD, nakon što je sedmični izvještaj iz industrije pokazao rast zaliha tog energenta u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), oživljavajući zabrinutost zbog prevelike ponude i slabe potražnje.

Na londonskom tržištu barelom se trgovalo po 84 centa nižoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, po 40,34 USD. U Njujorku je cijena barela pala 1,05 USD na 37,89 USD.

Izvještaj Američkog instituta za naftu pokazalo je rast zaliha u prošloj sedmici za 8,4 miliona barela, dok su analitičari predviđali njihov pad, prenosi SEEbiz.

Cijene na oba tržišta u ponedjeljak su dostigle najvišu vrijednost u posljednja tri mjeseca.

Cijena barela u Londonu više je nego udvostručena od pada na najnižu vrijednost u posljednju 21 godinu u aprilu. No, neki analitičari smatraju da su cijene na tržištu previsoke dok se nastavlja pandemija koronavirusa.

Cijene podržavaju i rekordni rezovi proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i partnera poput Rusije.

Postupno ublažavanje vladinih restrikcija, koje su pokušale da ograniče širenje virusa, oživljava potražnju – raste broj putovanja i ekonomska aktivnost, podržavajući naftno tržište.

OPEC je objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u utorak iznosila 37,09 USD, što znači da je pala 1,8 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije

policija, Podgorica

UP: Tužilac upoznat sa incidentima na stadionu pod Goricom

Podgorica, (MINA) - Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Podgorica preduzimaju mjere u cilju utvrđivanja incidenata...