fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 80 USD

Cijene nafte pale ispod 80 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 80 USD, jer je trgovce zabrinuo slom američke Silicon Valley banke (SVB) koji je podigao prašinu na tržištima dionica i pojačao strah od nove finansijske krize.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila niža 1,11 USD nego na prethodnom zatvaranju i iznosila je 79,66 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 1,24 USD nižoj cijeni od 73,56 USD, prenosi Hina.

Tržišta su početkom sedmice bila uzdrmana kolapsom američkog SVB-a, nakon masovnih povlačenja depozita izazvanih neuspjelim pokušajem banke da pokrije gubitke u vrijednosti svog portfelja državnih obveznica.

SVB se specijalizovao za sektor start up-ova, a depozite je usmjeravao u kupovinu državnih obveznica čija je cijena naglo pala, nakon što je američka centralna banka prošle godine ugasila program kupovine imovine i naglo podigla kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju.

Američki regulatori zatvorili su SVB i još dvije banke, a trgovci strahuju od reprize finansijske krize iz 2008. godine, pa su dionice banaka naglo pale.

Cijene nafte spustile su se na najnižu vrijednost od početka januara, odnosno decembra, prateći trend na tržištima dionica.

Analitičari Commerzbanka očekuju snažne oscilacije cijena na tržištima nafte u narednim danima, a u UBS-u čak smatraju da problemi u regionalnim američkim bankama ne utiču toliko na tržišta robe.

“Ono što se u ponedjeljak događalo s regionalnim američkim bankama po našem mišljenju je više galama nego istinska vijest za tržišta robe i ne bi trebalo na njih značajnije da utiče na srednji i duži rok”, rekao je Carsten Menke iz UBS-a.

Nakon sloma SVB-a, američka centralna banka vjerovatno će naredne sedmice podići kamatne stope za četvrtinu, a ne za polovinu procentnog poena, procjenjuju trgovci.

Blaže povećanje moglo bi značiti slabiji dolar, a to bi podržalo cijene nafte, jer bi pomoglo kupcima s drugim valutama.

Potrošačke cijene u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) porasle su u februaru na mjesečnom nivou 0,4 odsto, nešto blaže nego u januaru. Na godišnjem nivou uvećane su 6,1 odsto, nakon rasta od 6,2 odsto u prvom ovogodišnjem mjesecu, najblaže od septembra 2021. godine.

Inflacija u Kini spustila se u prošlom mjesecu na najnižu vrijednost unazad godinu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) ponovo je u mjesečnom izvještaju podigla procjenu rasta kineske potražnje za naftom u ovoj godini, ali je potvrdila procjenu globalne potražnje.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) objaviće mjesečni izvještaj danas.

U odvojenom izvještaju, OPEC je objavio da je u ponedjeljak barel korpe nafte njegovih članica poskupio 1,16 USD, na 81,88 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...