fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 68 USD

Cijene nafte pale ispod 68 USD

London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 68 USD budući da se stišao strah od poremećaja u snabdijevanju u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nakon hakerskog napada i prevagnula kriza u Indiji koja iz dana u dan bilježi naglo širenje zaraze koronavirusom.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 83 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 67,49 USD. U skoro istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu, skliznuvši na 64,08 USD, prenosi SEEbiz.

Colonial Pipeline, čijim se cjevovodima dnevno transportuje više od 2,5 miliona barela benzina, dizela i kerozina, saopštio je u ponedjeljak da radi na obnovi protoka goriva, najavivši završetak radova do kraja sedmice.

Nakon kibernetičkog napada koji je izbacio iz pogona cjevovod Colonial Pipelinea, trgovci su rezervisali najmanje četiri tankera za skladištenje naftnih derivata u blizini rafinerijskog centra na američkoj obali Meksičkog zaliva, pokazali su u utorak objavljeni podaci o otpremi.

Cijene benzina i lož ulja u terminskim ugovorima porasle su na američkom tržištu nakon prekida u mreži, ali su se u međuvremenu vratile na nivo na kojem su bile prije blokade, podstaknute najavom skore normalizacije rada cjevovoda.

Pažnja se ponovo preusmjerila na Indiju, zbog naglog širenja zaraze koronavirusom koje je podstaklo apele vladi da uvede mjere zatvaranja u drugoj zemlji u svijetu po broju stanovnika i trećem uvozniku i potrošaču nafte.

Vodeće indijske državne rafinerije već su počele smanjivati aktivnosti prerade i uvoz sirove nafte zbog smanjene potrošnje goriva u uslovima naglog širenja zaraze, saznaje se od čelnika kompanija.

U takvim je uslovima u drugi plan pala procjena Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da bi potražnja za naftom ove godine trebalo da poraste 200 hiljada barela dnevno snažnije nego što su do sada očekivali.

Potvrdili su da ove godine očekuju snažan oporavak globalne potražnje, koji bi trebalo da odražava oporavak ekonomije u Kini i SAD-u i neutralizuje posljedice indijske krize.

Trgovci će pomno pratiti i izvještaje o zalihama u SAD-u. Očekuje se da će pokazati da su zalihe sirove nafte pale prošle sedmice oko 2,3 miliona barela. U sedmici prije toga zalihe su potonule osam miliona barela.

Zalihe benzina smanjile su se oko 400 hiljada barela, procijenili su analitičari uoči izvještaja Američkog instituta za naftu (API). Vlada će objaviti službene podatke u srijedu.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici saopštio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 67,1 USD, što znači da je porasla 53 centa u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije