fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte iznad 41 USD

Cijene nafte iznad 41 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 41 USD pod uticajem neizvjesnog ishoda američkih izbora koji će preko politike prema Iranu uticati na ponudu, ali i na odluku o novom paketu podsticaja.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 41,21 USD. U srijedu je zaključila trgovinu u plusu 1,52 USD, prenosi Hina.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 13 centi nižoj cijeni, od 39,02 USD. U srijedu je u vrijeme zatvaranja tržišta bila u plusu 1,49 USD.

Tržišta su podržala neutemeljena Trumpova objava izborne pobjede i pad zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Analitičari procjenjuju da bi pobjeda Donalda Trumpa podigla cijene nafte zbog politike sankcija Iranu i podrške smanjenju snabdjevanja vodećih proizvođača.

“Trumpova pobjeda vjerovatno bi podržala cijene nafte, odnosno one bi u najmanju ruku rasle snažnije nego pod Joe Bidenom”, ocijenio je Tamas Varga iz PVM-a.

Bidenova pobjeda ne bi značajnije uticala na cijene ili bi ih blago spustila, s obzirom na njegovo zalaganje za ‘zelene’ programe i blažu politiku prema Iranu.

“Joe Biden ponovo bi uveo SAD u Pariški klimatski sporazum. I ublažio bi politiku SAD-a prema Iranu, pa bi globalno snabdjevanje naftom moglo porasti”, dodao je Varga.

Biden je u međuvremenu osvojio dvije ključne savezne države i prognozirao pobjedu nad Trumpom koji je uzvratio tvrdnjama o prevari, podizanjem tužbe i zahtjevom za ponovnim prebrojavanjem glasova.

Analitičari, ipak, upozoravaju da bi upravo osporavanje izbornog rezultata i dugotrajni period neizvjesnosti najviše pritisnuli cijene nafte.

U paralelnim izborima za trećinu mjesta u Senatu i za neka mjesta u Zastupničkom domu republikanci će, sudeći prema do sada prebrojenim glasovima i trendovima, bez većih teškoća zadržati kontrolu nad Senatom, dok će demokrate imati mršavu većinu u Zastupničkom domu.

Podijeljeni Kongres mogao bi omesti Bidenove planove o borbi protiv klimatskih promjena, podsticajima za ekonomiju i ublažavanju sankcija Iranu, napominje Reuters.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internet stranici objavila da je cijena barela sirove nafte iz korpe njenih članica u srijedu iznosila 39,09 USD, što znači da je porasla 55 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije