fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte blizu 56 USD

Cijene nafte blizu 56 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima blizu 56 USD, jer je zabrinutost u vezi sa potražnjom zbog novih sojeva koronavirusa i sporog vakcinisanja neutralisala smanjenu ponudu i pad američkih zaliha.

Na londonskom tržištu cijena barela je u ugovorima za isporuke u martu, koji su istekli u petak, porasla 24 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,77 USD.

U aktivnijim ugovorima, s rokom isporuke u aprilu, porasle su 26 centi na 55,36 USD, prenosi Hina.

Na američkom tržištu nije bilo značajnijih promjena u cijeni i barelom se trgovalo za 52,37 USD.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici koordinisano smanjuju snabdijevanje za 7,2 miliona barela dnevno, kako bi je uskladili sa smanjenom potražnjom u vrijeme pandemije koronavirusa.

Članice tog kartela su u januaru disciplinovano sprovodile dogovor, više nego u prethodnom mjesecu, a Saudijska Arabija najavila je da će u februaru i martu smanjiti proizvodnju za dodatnih milion barela dnevno.

Podršku cijenama pružio je i pad američkih zaliha nafte u prošloj sedmici, za 9,9 milion barela, kao i procjene da bi američka proizvodnja u februaru trebalo blago da padne.

Kočnica im je bila zabrinutost zbog problema u kampanji vakcinisanja protiv Covida-19 i širenja novih sojeva koronavirusa.

Evropska borba za vakcine protiv Covida-19 intenzivirala se u četvrtak, upozorenjem Evropske unije (EU) proizvođačima poput AstraZenece da će upotrijebiti sva zakonska sredstva, ili čak blokirati izvoz, kako bi osigurala obećane pošiljke.

“Očekivani skok globalne potražnje za naftom uveliko zavisi od tempa distribucije vakcine protiv Covida-19. Bilo kakvo posustajanje u programima vakcinisanja neutralisaće snagu oporavka globalne potražnje za naftom”, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

OPEC je na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 54,36 USD, što znači da je pala 95 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije