fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeCijene dionica blago pale

Cijene dionica blago pale

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Vol stritu u utorak su blago pale, jer ulagače zabrinjavaju naznake usporavanja rasta svjetske ekonomije, ali je pad prinosa na američke obveznice spriječio veće gubitke.

Dow Jones oslabio je 0,21 odsto na 26.430 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,14 odsto na 2.880 poena. Nasdaq indeks ojačao je neznatno na 7.738 bodova.

Na najvećoj svjetskoj berzi i u utorak se, kao i prethodnih dana, trgovalo oprezno jer niz posljednjih makroekonomskih izvještaja ukazuje na usporavanje rasta nekih od najvećih svjetskih ekonomija, kao što su Kina i Njemačka, prenosi Hrportfolio.

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je da se zbog uvođenja carina i zaoštravanja finansijskih uslova u svijetu očekuje usporavanje rasta svjetske privrede u ovoj godini na 3,7 odsto, dok se prije očekivao rast od 3,9 odsto.

MMF je smanjio procjene rasta Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Kine i Evrope u ovoj i narednoj godini.

U međuvremenu, predsjednik SAD-a, Donald Trump, ponovno je zaprijetio Kini uvođenjem dodatnih carina na 267 milijardi USD vrijedan kineski uvoz, što pokazuje da trgovinske tenzije ne popuštaju.

Među najvećim gubitnicima bio je industrijski sektor, koji je vrlo osjetljiv na trgovinska pitanja, a u tom sektoru cijene dionica su u prosjeku pale 1,5 odsto.

Još su više, 3,4 odsto, potonule cijene dionica u rudarskom sektoru, koji je osjetljiv na ekonomska kretanja.

„Ako su industrijski i rudarski sektor pod pritiskom zbog zabrinutosti u vezi aktivnosti u globalnoj ekonomiji, to bi moglo pritisnuti tržište jer kompanije iz sastava S&P 500 indeksa oko polovine svojih prihoda ostvaruju na stranim tržištima”, rekao je strateg u fimri Janney Montgomery Scott, Mark Luschini.

Ipak, gubici na Vol sritu nijesu bili značajniji jer je ulagače umirio pad prinosa na američke državne obveznice.

Prošle sedmice prinosi na desetogodišnje obveznice dostigli su 3,24 odsto, najvišu vrijednost u sedam godina, zbog čega raste konkurentnost obveznica u odnosu na rizičnije investicije.

To je posljedica strahovanja ulagača da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) ubrzati tempo povećanja kamatnih stopa kako bi spriječila pregrijavanje ekonomija i jačanje inflacije.

Ta strahovanja su u utorak malo popustila, pa su prinosi na obveznice pali.

Na evropskim berzama cijene dionica su blago porasle nakon oštrog pada dan prije.

Londonski FTSE indeks ojačao je neznatno na 7.237 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,25 odsto na 11.977 poena, a pariski CAC 0,35 odsto na 5.318 bodova.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije