fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCEDIS-u prekršajna prijava zbog nabavki brojila

CEDIS-u prekršajna prijava zbog nabavki brojila

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Inspekcija za javne nabavke utvrdila je da je menadžment Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) raspisao deset jednostavnih nabavki za kupovinu pametnih brojila suprotno zakonu, zbog čega će nadležnom sudu podnijeti prekršajnu prijavu, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Pobjeda piše da su nepravilnosti utvrđene tokom kontrole koju je sproveo nadležni inspektor nakon prijave da je CEDIS 7. juna raspisao deset jednostavnih nabavki pametnih brojila vrijednih po 20 hiljada EUR, pokušavajući time da izbjegne tender.

Dijeljenje istog predmeta nabavke na taj način suprotno je zakonu.

Iz Uprave su kazali da će sud odlučiti o kažnjavanju CEDIS-a i odgovornih zbog izbjegavanja primjene Zakona o javnim nabavkama.

“Kazne neće biti izrečene putem prekršajnog naloga, već će biti izdata prekršajna prijava, pa će nadležni sud u skladu sa aktuelnim zakonskim odredbama odrediti visine novčanih kazni”, rekli su Pobjedi iz Uprave.

Zakonom o javnim nabavkama predviđena je novčana kazna od pet do 20 hiljada EUR za preduzeće koje vrši podjelu predmeta nabavke tako što izbjegava primjenu tog zakona. Predviđena je i kazna za odgovornog u preduzeću u iznosu od 150 do dvije hiljade EUR.

Iz CEDIS-a su Pobjedi rekli da nijesu u saznanju da je podnešena prekršajna prijava u vezi raspisivanja jednostavnih javnih nabavki brojila.

“Nije utvrđena prekršajna odgovornost, niti izrečena bilo kakva novčana kazna CEDIS-u i izvršnom direktoru po ovom osnovu”, naveli su iz kompanije.

Rukovodstvo CEDIS-a raspisalo je deset oglasa za jednostavne nabavke kako bi po hitnom postupku, u roku od 15 dana, kupili pametna brojila, jer je tender proglašen nezakonitim. Kompanija je ostala bez brojila, na čiju ugradnju čeka više stotina novih potrošača. Zbog toga se u posljednje vrijeme ugrađuju stara brojila, koja skidaju sa nekorišćenih objekata.

Tender za njihovu nabavku, koji je raspisan 18. oktobra, poništen je zbog povreda postupka.

Na tenderu je odlukom menadžmenta pobijedila kompanija Meter&Control biznismena Vojina Lazarevića, kojoj je trebalo da bude dodijeljen posao nabavke 32 hiljade brojila i druge opreme vrijedan 4,7 miliona EUR. Njihova ponuda bila je dva miliona EUR skuplja od najniže.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sagledaće načine nastavka akcije ograničavanja cijena

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada će, nakon dublje analize, sagledati moguće načine nastavka akcije Limitirane...