fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCBCG u službi zaštite korisnika finansijskih usluga

CBCG u službi zaštite korisnika finansijskih usluga

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Centralna banka (CBCG) je povodom Međunarodnog dana zaštite prava potrošača, pripremila informativnu brošuru pod nazivom Šta treba da znate prije i nakon zaključivanja ugovora o potrošačkom kreditu.

„Brošura predstavlja kompilaciju najčešćih pitanja i odgovora u vezi sa potrošačkim kreditima, koje je Centralna banka prikupila u direktnoj komunikaciji sa klijentima kreditnih institucija i dostupna je na internet stranici CBCG“, navodi se u saopštenju.

Iz CBCG su rekli da zaštita prava klijenata kreditnih institiucija i korisnika finansijskih usluga predstavlja jednu od ključnih funkcija Centralne banke, još od 2014. godine.

„Tada je, sa prevashodnim ciljem unapređenja prava potrošača i usklađivanja regulatornog okvira iz oblasti potrošačkog kreditiranja sa relevantnim propisima Evropske unije, CBCG počela sa ostvarivanjem funkcije nadzora nad potrošačkim kreditiranjem, kroz postupke posrednih i neposrednih kontrola kreditora, kojima je izdala dozvolu za rad, kao i razmatranjem osnovanosti dostavljenih prigovora potrošača“, precizirali su iz CBCG.

Pored preuzetih nadležnosti bankarskog ombudsmana, prema Zakonu o kreditnim institucijama, CBCG je ovlašćena da daje preporuke kreditnim institucijama za poboljšanje odnosa prema klijentima, savjetuje klijente u vezi sa načinima rješavanja spora, kao i da izriče supervizorske mjere za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti.

„Shodno navedenom, Služba za zaštitu prava klijenata kreditnih institucija i korisnika finansijskih usluga CBCG, svakodnevno utvrđuje osnovanost, i u skladu sa ovlašćenjima postupa po svim prigovorima građana. Takođe, ovlašćeni službenici CBCG, putem telefona klijentima kreditnih institucija i korisnicima finansijskih usluga, u kontinuitetu pružaju potrebna pojašnjenja i informišu ih o zakonom propisanim pravima i načinu zaštite tih prava“, navodi se u saopštenju.

CBCG navedenim aktivnostima, kao i brojnim drugim ciljanim kampanjama poput Svjetske nedjelje novca, Nedjelje štednje, Fintek konferencije i Fintek hakatona, daje svoj doprinos širenju finansijske pismenosti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije