fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBrkovići i Popović osumnjičeni da su Vektra Boku oštetili za još 650...

Brkovići i Popović osumnjičeni da su Vektra Boku oštetili za još 650 hiljada EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Specijalno državno tužilastvo proširilo je istragu u odnosu na biznismena Dragana Brkovića, njegove sinove Borisa i Bojana i izvršnog direktora Vektre, Milića Popovića, zbog sumnje da su prilikom privatizacije oštetili Hotelsko-turističko preduzeće Boka za još 650 hiljada EUR.

Brkovići i Popović su uhapšeni krajem avgusta, nakon čega je Specijalno državno tužilaštvo protiv njih pokrenulo istragu zbog štete od sedam miliona EUR koje su, kako se osnovano sumnja, malverzacijama nanijeli Vektra Boki u toku 2018. i 2019. godine, piše Pobjeda.

U međuvremenu su istražitelji, u istrazi koja se vodi, prikupili nove podatke i dokaze koji ukazuju na sumnju da postoji još inkriminisanih radnji Brkovića i Popovića.

U istrazi je utvrđeno da su okrivljeni u ovom slučaju imovinu nekadašnje HTP Boke prodali zakonito, ali su mimo zakona trošili novac koji je dobijen od prodaje vrijednih nekretnina tog preduzeća.

Prema informacijama Pobjede, istražitelji su kontrolom dokumentacije našli tri ugovora kojima su Brkovići i Popović nenamjenski trošili novac od prodaje autobuske stanice u vlasništvu Vektra Boke i dijela poslovnih prostora Službe računovostva i nekadašnje HTP Boka u Toploj.

Okrivljeni Dragan Brković je, kao izvršni direktor Vektre Montenegro, krajem oktobra 2017. godine, novcem Vektra Boke dobijenim prodajom autobuske stanice, plaćao poreske obaveze Vektre Montenegro i Vektre Investments u ukupnom iznosu od oko 360 hiljada EUR.

U februaru 2018. Dragan Brković je kao predsjednik Odbora direktora, zajedno sa sinom Bojanom i Popovićem kao članovima, donio odluku da Vektra Boka od sredstava dobijenih prodajom Službe računovostva na ime pozajmice prenese Vektri Optel iz Pljevalja 65 hiljada EUR, koje nikada nijesu vraćne.

Po istom scenariju, sredinom novembra 2019. Dragan Brković, njegov sin Bojan i Popović donose odluku da se 230 hiljada EUR koje je Vektra Boka dobila od prodaje nekretnine u Toploj pozajmi kompaniji Vektra investments, kojom rukovodi Boris Brković, sa rokom vraćanja do 1. februara naredne godine.

Iz SDT-a su ranije poručili da se na ovome neće stati i da će nastaviti da istražuju poslovanje Vektra Boke od momenta njene privatizacije i sa njom povezanih preduzeća iz Vektra grupe u vlasništvu porodice Brković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...