fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBojanić i Spajić danas sa radnicima MA

Bojanić i Spajić danas sa radnicima MA

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministri kapitalnih investicija i finansija i socijalnog staranja, Mladen Bojanić i Milojko Spajić, trebalo bi da se danas sastanu sa predstavnicima sindikata Montenegro Airlines (MA), kako bi pokušali da dođu do rješenja za zaposlene, piše Pobjeda.

Radnici MA su na protestnom okupljanju, koje je u srijedu organizovano ispred upravne zgrade avio-kompanije, saopštili da su vršilac dužnosti izvršnog direktora, Nikola Vukelić, tehnički direktor Ivan Petrović i direktorica pravne službe, Biljana Medojević, podnijeli su u utorak ostavke, pod pritiskom zaposlenih.

Okupljeni radnici MA su uputili su apel nadležnim državnim institucijama i svima koji su spremni da pomognu, da pokušaju da stave tačku na agoniju koja traje pet mjeseci i da neposrednim dogovorom ostvare svoja prava.

Predstavnik radnika Valeri Đekić podsjetio je da radnici MA već pet mjeseci ne primaju plate, a da su u međuvremenu kršena i ljudska prava na dostojanstvo, informisanost i zdravstvenu zaštitu. On je naveo da su u ponedjeljak uputili zvanične dopise ministarstvima kapitalnih investicija i finansija i da se nadaju pozitivnom odgovoru.

“U suprotnom mi ćemo i dalje djelovati institucionalno”, rekao je Đekić i dodao da im nije isplaćena ni ona jedna plata o kojoj je bilo riječi.

Predstavnik radnika Miljan Perović saopštio je da je prošlo 75 dana od obustavljanja saobraćaja MA, a da još nijesu dobili odgovore na pitanja upućena u otvorenom pismu premijeru – kada će im biti isplaćene zaostale plate, povezan staž i predočen socijalni program.

On je saopštio da su radnici došli do zaključka da je do ove situacije u MA došlo nestručnim odlukama Vlade i upravljačkih struktura MA.

“Kada kažem Vlade, konkretno mislim na ministre Bojanića i Spajića i državnog sekretara Zorana Radunovića”, kazao je Perović.

Đekić se osvrnuo i na konkurs za zapošljavanje u novoj avio-kompaniji ToMontenegro i pitao zašto nije objavljen preko Zavoda za zapošljavanje.

“Odabrali privatnu firmu, možda je i to legalno, ali se pitam je li trebalo da državna kompanija u vlasništvu Vlade zaobiđe drugu državnu instituciju”, rekao je Đekić.

On tvrdi da su oglasi za zapošljavanje u ToMontenegru “nacrtani” za neke ljude iz menadžmenta MA.

“To nas u ovom trenutku boli. Smatram da su oni to radili sve ciljano i mislim da će, konkretno, tehnički direktor avanzovati, a i dosadašnjeg vršioca dužnosti izvršnog direktora čeka pozicija u novoj kompaniji”, saopštio je Đekić.

MA je 26. decembra obustavio saobraćaj. Poreska uprava je dan ranije skinula sa računa MA 3,18 miliona EUR, nakon što je iz Vlade saopšteno da ne mogu da donesu nijednu zakonitu odluku u korist kompanije.

Najčitanije