fbpx
25.7 C
Podgorica
August 10, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessBiotehnički fakultet dobio vrijednu tehničku podršku kroz MIDAS 2

Biotehnički fakultet dobio vrijednu tehničku podršku kroz MIDAS 2

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Biotehničkom fakultetu uručena je poljoprivredna mehanizacija i oprema za vinopodrum, čija je nabavka finansirana iz sredstava MIDAS 2 programa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Iz Ministarstva su kazali da je resorni ministar, Aleksandar Stijović sa dekanicom Božidarkom Marković potpisao sertifikat o primopredaji opreme, koju je predao Fakultetu na dalje korišćenje.

„Ovim je Ogledno imanje Biotehničkog fakulteta opremljeno kompletnom linijom poljoprivredne mehanizacije, dok je za vinopodrum nabavljen vinifikator sa čilerom za kontrolisanu fermentaciju vina, sistem za filtraciju i flaširanje rakije i poluautomatska etiketirka“, navodi se u saopštenju.

Ukupna vrijednost dobijene mehanizacije i opreme je 47,5 hiljada EUR.

Marković je podsjetila na značaj koji je Ogledno imanje imalo u razvoju crnogorskog vinogradarstva i vinarstva tokom njegovog skoro 70-godišnjeg postojanja i predstavila trenutne aktivnosti i buduće planove.

Pored Stijovića, primopredaji opreme prisustvovali su predstavnici MIDAS projekta, kao i kompanija Agroauto i Enovitis koji su je isporučili i stavili u funkciju.

Nakon Oglednog imanja, posjeta Stijovića nastavljena je radnim sastankom na Fakultetu, gdje se razgovaralo o brojnim aktivnostima koje zajednički realizuju Ministarstvo i Biotehnički fakultet.

„Najaktuelnija tema bila je nadogradnja sprata na postojećoj zgradi Fakulteta radi uspostavljanja Nacionalne referentne laboratorije za zaštitu bilja, koja će istovremeno predstavljati i poboljšanje ukupnih prostornih kapaciteta za potrebe Fakulteta“, dodaje se u saopštenju.

Izrada projektne dokumentacije za ovu nadogradnju je u završnoj fazi.

Na sastanku su razmatrani modaliteti unapređivanja funkcionisanja Laboratorije za mljekarstvo, koja skoro 20 godina funkcioniše u okviru Biotehničkog fakulteta, a finansira se iz sredstava Ministarstva.

Na sastanku je bilo riječi i o ostalim oblicima saradnje i mogućnostima njenog intenziviranja, posebno u domenu aktivnijeg uključivanja Fakulteta u izradi strateških i programskih dokumenata za oblast poljoprivrede i drugih značajnih projekata.

Najčitanije