fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBezuspješan pokušaj prodaje imovine Gorice

Bezuspješan pokušaj prodaje imovine Gorice

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Preko tri hiljade akcionara preduzeća Gorica u stečaju i dalje ne mogu da naplate potraživanja, jer preostala imovina te kompanije nije prodata ni nakon 57. oglasa po redu.

Otvaranje ponuda za kupovinu imovine bilo je zakazano za srijedu, kada se u Privrednom sudu pojavilo desetak radnika, ali se ni na ovaj oglas nije javio niko, piše Dan.

Akcionari i radnici tog preduzeća već godinama pokušavaju da se naplate, međutim, imovinu nekadašnjeg građevinskog giganta ne želi niko.

Na oglasu je bila ponuđena imovina i to zemljište i zgrada u ulici 4. jula u Podgorici, površine 2,67 hiljada metara kvadratnih, zemljište u Budvi, katastarska opština Maine, uz 20 ugostiteljskih objekata, kao i parcela kod hotela Podgorica.

Kako je naveo stečajni upravnik Dragan Smolović, preostala imovina ovog preduzeća biće u januaru raspisana na prodaju i 58. put i nada se da će se konačno naći kupac kako bi svi akcionari i bivši radnici bili obeštećeni.

Opštegrađevinsko preduzeće otišlo je u stečaj krajem osamdesetih godina prošlog vijeka, kada je imovinu preuzela kompanija Gorica.

Gorica je otišla u stečaj 2012. godine i od tada radnici ovog preduzeća vode pravnu bitku ne bi li naplatili svoja potraživanja.

Veći dio imovine prodat je u prethodnom periodu, a akcionari već godinama tvrde da je to urađeno po ekstremno niskim cijenama, te da je taj novac završavao u džepovima tajkuna, a ne radnicima.

Dio imovine ovog preduzeća prije desetak godina kupio je podgorički biznismen Blagota Radović, za, 1,1 milion EUR. On je ranije kupio i tri placa koje je posjedovala ta kompanija.

Jedan od placeva kupio je i trgovinski lanac Laković.

Gorica u stečaju je 2016. godine pred Apelacionim sudom dobila spor protiv Glavnog grada koji je tražio da se upiše kao vlasnik placa od 25,12 hiljada kvadrata.

Ovaj proces trajao je punih 17 godina, a Apelacioni sud je prije donošenja odluke u korist preduzeća dva puta ukidao prvostepenu presudu u korist Gorice.

Građevinska kompanija Gorica formirana je 1991. godine i u tom periodu je zapošljavala 740 radnika, koji su radili u oblastima visokogradnje i niskogradnje.

Kompanija je od 1996. do 2002. godine poslovala kao akcionarsko društvo, a onda je odlukom upravljačke strukture preduzeće podijeljeno na par proizvodnih jedinica.

Radnici od tada tvrde da je počelo prodavanje imovine preduzeća u bescijenje.

Većinsko vlasništvo nad akcijama ovog preduzeća tada je podijeljeno na veliki broj malih akcionara, nešto preko tri hiljade.

Prema tvrdnjama radnika, zloupotrebe sa imovinom preduzeća su tada počele.

Bivši radnici ovog preduzeća su u više navrata podnosili prijave tužilaštvu zbog navodnih sumnji na korupciju, međutim, konkretnijih pomaka u ovom slučaju nije bilo.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije