fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBeskontaktnu karticu posjeduje 91 odsto korisnika

Beskontaktnu karticu posjeduje 91 odsto korisnika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Tradicionalna studija o navikama i očekivanjima aktivnih korisnika kartica, MasterIndex Crna Gora, pokazala je da su beskontaktna plaćanja platnim karticama i mobilnim telefonima realnost za 91 odsto građana.

Masterindex istraživanje je takođe pokazalo da korisnici najčešće koriste brza i sigurna beskontaktna i mobilna plaćanja u supermarketima, njih 63 odsto, prodavnicama odjeće i obuće 38 odsto, na benzinskim stanicama 35 odsto, u restoranima i kafeima 34 odsto, kao i u malim komšijskim radnjama 30 odsto.

„Kao glavnu prednost beskontaktnih plaćanja MasterIndex ispitanici ističu da su ona brža i jednostavnija od drugih platnih metoda, njih 76 odsto. Ispitanici su ukazali i na više aspekata njihove sigurnosti, počevši od toga da kartica/telefon sve vrijeme ostaje u ruci korisnika, preko sigurnosnih tehnologija koje su primijenjene, do činjenice da beskontaktna plaćanja smanjuju zdravstvene rizike“, navodi se u saopštenju Mastercard Crna Gora.

Kada je riječ o iznosima koji se plaćaju beskontaktno karticom ili mobilnim novčanikom, studija pokazuje da su iznosi do 40 EUR zastupljeniji u odnosu na iznose preko tog iznosa.

Direktorica za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH) u kompaniji Mastercard, Jelena Ristić, kazala je da su rezulatati MasterIndex istraživanja dobar pokazatelj šta su i kakva su očekivanja korisnika kartica i put kojim treba da ide dalji razvoj kartičarskih usluga.

„Kontinuirano se u samom vrhu upotrebe kartica provlačila želja da se plaćanje obavlja i na netradicionalnim mjestima za plaćanje, kao što su i zelene pijace, što smo nedavno u saradnji sa partnerima i omogućili u regionu“, rekla je Ristić.

Ona je navela da ne treba izgubiti iz vida ni to da je bezgotovisko plaćanje na netradicionalnim mjestima i dalje opcija koja je dostupna samo naprednijim bezgotoviskim društvima koja pokazuju snažnu orjentaciju ka digitalizaciji, a sve to kako bi se osigurala sloboda izbora načina plaćanja.

Iz Mastercarda su saopštili da je razvoj beskontaktne tehnologije postavio osnovu za uvođenje mobilnih plaćanja i mobilnih novčanika, kako kroz razvoj platne infrastrukture, tako i kroz građenje korisničkih navika.

„Plaćanja putem mobilnih novčanika, odnosno beskontaktna plaćanja mobilnim telefonom iz aplikacije u kojoj se nalazi digitalizovana platna kartica, predstavljaju opciju za koju je zainteresovano 40 odsto MasterIndex ispitanika“, dodaje se u saopštenju.

Mobilno plaćanje sa jedne kartice na drugu izbor je za 46 odsto ispitanika. Prenos sredstava putem broja mobilnog telefona opcija je za 43 odsto. Za instant plaćanja skeniranjem QR koda zainteresovano je 38 odsto ispitanika.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Marić objavio spisak za pripremni kamp

Podgorica, (MINA) - Selektor ženske pionirske fudbalske reprezentacije Crne Gore, Mirko Marić, objavio je...