fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBerzanski indeksi pali

Berzanski indeksi pali

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu pali su u srijedu treći dan zaredom, jer je ulagače nerijatno iznenadio podatak da je inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) dostigla 9,1 odsto, najvišu vrijednost od 1981. godine.

Dow Jones oslabio je 0,67 odsto na 30.772 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,45 odsto na 3.801 poen, a Nasdaq indeks 0,15 odsto na 11.247 bodova, prenosi Hina.

Tokom trgovanja su indeksi bili u minusu i više od jedan odsto, jer je ulagače šokirao podatak da je inflacija u SAD-u u junu dostigla 9,1 odsto, novu najvišu vrijednost u više od 40 godina.

Analitičari su očekivali rast inflacije s 8,6 odsto, koliko je iznosila u maju, na 8,8 odsto, pa je ovaj podatak učvrstio uvjerenje na tržištu da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), u julu povećati ključne kamatne stope za agresivnih 0,75 prcentnih poena.

Neki sada čak špekulišu da bi Fed mogao podići kamate za cijeli procentni poen.

U nastojanju da suzbije inflaciju, američka centralna banka povećala je od početka godine ključne kamate u rasponu od 1,5 do 1,75 odsto, a moraće i dalje agresivno da podiže cijenu novca.

Zbog toga se rast ekonomije usporava, a pitanje je samo hoće li Fed uspjeti “mekano” da prizemlji ekonomiju, ili je gurnuti u recesiju.

„Mislim da je recesija neizbježna. Fed će morati biti agresivan kratkoročno i spustiti potražnju, a to vodi u recesiju”, rekla je Liz Ann Sonders iz firme Charles Schwab.

Ipak, u drugom dijelu trgovanja berzanski indeksi su ublažili gubitke.

„Nakon ovakvog izvještaja o inflaciji, očekivali biste veliko povlačenje iz rizičnih investicija, no tržište se nakon početnog pada smirilo. Mislim da je to zbog toga što ulagači ionako već od prije očekuju agresivno povećanje kamata Fed-a”, rekao je analitičar u firmi Baird, Ross Mayfield.

U fokusu ulagača biće narednih dana kvartalni poslovni rezultati kompanija.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju ostvarile rast zarada od 5,7 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, što bi bio značajno manji rast nego u prethodnim kvartalima.

Osim rezultata, ulagači će pažljivo analizirati i procjene kompanija o daljem poslovanju, s obzirom na rast kamatnih stopa, visoku inflaciju, usporavanje rasta ekonomije i poremećaje u lancima nabavke.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,74 odsto na 7.156 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,16 odsto na 12.756 poena, a pariski CAC 0,73 odsto na 6.000 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Indeksi porasli drugi dan zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi porasli drugi...