fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBDP iznosio 47 odsto prosjeka EU

BDP iznosio 47 odsto prosjeka EU

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku, prema standardu kupovne moći, u Crnoj Gori je u prošloj godini iznosio 47 odsto prosjeka Evropske unije (EU), pokazuje prva procjena Eurostata.

Iz Monstata je saopšteno da je od zemalja članica EU, najveći BDP po stanovniku, prema standardu kupovne moći, zabilježen u Luksemburgu, čiji je nivo više od dva i po puta iznad prosjeka EU, i iznosi 277 odsto evropskog prosjeka.

Bugarska se nalazi na najnižem nivou sa 55 odsto prosjeka EU.

Hrvatska među zemljama regiona ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći, koji iznosi 70 odsto prosjeka EU, dok se Crna Gora nalazi na drugom mjestu sa 47 odsto.

Srbija i Sjeverna Makedonija se nalaze na nivou od 44 odsto, odnosno 42 odsto evropskog prosjeka, Bosna i Hercegovina (BiH) na 33 odsto, a Albanija na 32 odsto evropskog prosjeka.

Stvarna individualna potrošnja po stanovniku prema standardu kupovne moći se među članicama u prošloj godini kretala od 63 odsto prosjeka EU u Bugarskoj, do 146 prosjeka EU u Luksemburgu.

Posmatrajući zemlje regiona, stvarna individualna potrošnja po stanovniku prema standardu kupovne moći se kreće u rasponu od 39 odsto u Albaniji do 73 odsto prosjeka EU u Hrvatskoj.

Stvarna individualna potrošnja po stanovniku prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori je u prošloj godini iznosila 60 odsto prosjeka EU.

BDP po stanovniku je uglavnom pokazatelj nivoa ekonomske aktivnosti, dok je stvarna individualna potrošnja alternativni pokazatelj, bolje prilagođen da opiše materijalno blagostanje domaćinstva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije