fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeBanović: Tehnologija 5G investicija budućnosti

Banović: Tehnologija 5G investicija budućnosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Tehnologija 5G je investicija budućnosti, a njeni benefiti se tiču ekonomskog, industrijskog i privrednog razvoja, saopštio je direktor Sektora za digitalnu transformaciju u Crnogorskom Telekomu, Dušan Banović.

On je na panel diskusiji 5G u Crnoj Gori: zašto su milisekunde važne?, koju je ove sedmice organizovao Crnogorski Telekom, kazao da ne postoji nijedna naučna studija koja pokazuje da može postojati negativan uticaj te tehnologije na zdravlje i životnu sredinu, ukoliko se radi po pravilima i jasno definisanim parametrima.

Banović je podsjetio da je Crnogorski Telekom prvi u Crnoj Gori u junu uspješno testirao 5G mrežu u takozvanim „realnim uslovima“ u Bijelom Polju i Beranama.

„Krenuli smo i cilj nam je da edukujemo javnost sa što više konkretnih primjera, kako bi otklonili sve nedoumice koje imaju građani. Cilj nam je i da predstavimo sve benefite i dobre stvari za društvo koje će 5G donijeti, kao i da ukažemo da je potrebno dodatno raditi na svim nivoima, kako bi se obezbijedila puna primjena 5G tehnologije u narednih pet, deset ili 15 godina“, rekao je Banović.

On je, kako je saopšteno iz Telekoma, ocijenio da je 5G investicija budućnosti, ne samo za operatore, već i za državu i cijelo društvo, sa ciljem da se dođe do treće faze, odnosno do modela koji podrazumijevaju automatizaciju procesa, industrijalizaciju, robotiku i senzoriku.

„5G mreža bi u budućnosti trebalo da buda mreža koja će biti korišćena prvenstveno od mašina, odnosno senzora, odnosno 80 odsto korisnika će biti korisnici koji nijesu živa bića, dok su ovih 20 odsto korisnička baza koju sada imamo. To je veliki zalogaj i za mnogo veće i ekonomski naprednije države nego što smo mi. Kroz pravilno adresiranje tema kojima ćemo se baviti i jasan put i planiranje, smatramo da će do ovoga doći“, naveo je Banović.

On je rekao da vjeruje da će svi zajedno naći model koji će pokazati da investicija za 5G mora biti opravdana.

„Država mora mnogo više da se uključi, jer se benefiti tiču generalno ekonomskog, industrijskog i privrednog razvoja. Smatram da smo na vrijeme krenuli sa ovom pričom i da će to sve u budućnosti dati rezultate“, poručio je Banović.

Kada je riječ o zabrinutosti dijela javnosti za zdravlje i životnu sredinu, on tvrdi da je jedini ispravan put da se konstantno i transparentno široj javnosti komunicira sve vezano za 5G bazirano na činjenicama i dokazima.

“Važno je i da nadležne institucije, država i operatori, rade redovna mjerenja kako bi se utvrdilo da se sve radi po propisima, odnosno ispod dozvoljenih graničnih vrijednosti“, zaključio je Banović.

Cijela panel diskusija može se pogledati na linku https://www.youtube.com/watch?v=1FScWCYylpw

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije