fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryBanke spremne za nove propise

Banke spremne za nove propise

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Sve banke u sistemu ispunjavaju standarde regulacije, kazao je generalni sekretar Udruženja banaka (UBCG) Bratislav Pejaković, navodeći da nema opasnosti da one neće ispuniti zahtjeve budućih regula u poslovanju.

On je, komentarišući pet sistemskih zakona koji su u proceduri usvajanja, rekao da regulativa u bankarstvu uvažava međunarodne standarde, a trud zakonodavaca je da daju kvalitetniji, a time i sigurniji okvir poslovanja.

“Nema opasnosti da banke neće ispuniti zahtjeve budućih regula u poslovanju”, kazao je Pejaković Pobjedi.

Na pitanje ima li opasnosti da nova regulativa može da uguši male banke, on je odgovorio da sve banke u sistemu ispunjavaju sve standarde regulacije, gdje su najvažniji likvidnost i solventnost.

Pejaković je dodao da se u Evropskoj uniji (EU) uvažava princip proporcionalnosti, gdje manji sistemi ne moraju da praktikuju sve što je propisano za velike, upravo da bi se zadržala konkurentnost manjih banaka, koje su značajne na lokalnom nivou i bolje prepoznaju potrebe na mikro nivou.

“Kad je pet sistemskih zakona u proceduri usvajanja, onda to podrazumijeva kvalitetnu komunikaciju sa bankama preko odbora za pravna pitanja, usklađenost poslovanja, odbora za rizike i kartičarstva pri Udruženju banaka”, naveo je Pejaković.

On je dodao da su imali intenzivne aktivnosti u vezi sa izmjenama i dopunama zakona kojima se usklađuje nacionalno zakonodavstvo sa direktivama Evropskog parlamenta i Evropskog savjeta o uspostavljanju okvira za oporavak i sanaciju kreditnih insitucija i investicionih društava.

On je naveo da su definisane preventivne mjere koje banka treba da preduzme za popravljanje finansijskog položaja nakon evidentnog pogoršanja i rana intervencija supervizije, a uređuje se i posebni postupak sanacije banaka.

Pejaković je kazao da se okvir za poslovanje banaka upodobljava za primjenu principa Bazel III, kao međunarodnog standarda i EU zakonodavstva, tako da je prostor za intervenciju sužen.

“Kroz podzakonska akta očekujemo da se uvaže specifičnosti našeg malog sistema”, rekao je Pejaković i dodao da su dobili načelnu saglasnost Centralne banke (CBCG) da će pristup postupnosti biti uvažen zbog kvalitetne primjene, što znači dovoljan period za pripremu, usvajanje i primjenu novih pravila.

Pripremljene su izmjene zakona o bankama, o stečaju i likvidaciji, računima za plaćanje potrošača, međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja u vezi sa platnim karticama, kao i nacrt zakona o sanaciji banaka.

Najčitanije