fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryBanjević: MA posluje bolje nego ikad

Banjević: MA posluje bolje nego ikad

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Komercijalni desetomjesečni pokazatelji u ovoj godini su najbolji u istoriji poslovanja Montenegro Airlinesa (MA), saopštio je direktor nacionalne avio-kompanije, Živko Banjević.

“Najbliži desetomjesečni rezultat u prethodnim godinama je za 23,52 hiljade putnika ispod ovogodišnjeg, a ostvaren je sa većom flotom i sa 2,14 hiljada letova više, nego što je to bio slučaj za deset mjeseci ove godine”, rekao je Banjević u intervjuu Dnevnim novinama.

Prema njegovim riječima, to predstavlja najbolji uvod u godinu proslavljanja četvrt vijeka od osnivanja nacionalne avio-kompanije.

“Za deset mjeseci ove godine MA je prevezao 576 hiljada putnika u sve tri kategorije saobraćaja – redovnom, čarter i kod-šer. Taj rezultat je ostvaren sa 6,7 hiljada letova u redovnom i čarter saobraćaju, odnosno sa flotom do šest aviona”, rekao je Banjević.

To je za 68,75 hiljada ili 13,55 odsto putnika više u odnosu na isti period prošle godine, sa avionom više u sezonskom periodu, kao i 635 ili 10,46 odsto letova više u redovnom i čarter saobraćaju.

Banjević je saopštio da se do kraja godine očekuje od 50 hiljada do 60 hiljada putnika, tako da će ukupan broj prevezenih u ovoj godini biti veći od 620 hiljada.

“Naših 576 hiljada putnika predstavlja 25,44 odsto od ukupnog broja putnika opsluženih na crnogorskim aerodromima od početka godine do kraja oktobra, i to u konkurenciji do 45 drugih redovnih, čarter i niskobudžetnih avio-kompanija”, poručio je Banjević.

On je rekao da je preliminarni poslovni rezultat za deset mjeseci ove godine za 1,5 miliona EUR bolji nego u istom prošlogodišnjem periodu i najbolji je u posljednje četiri godine, bez obzira na određene otežavajuće faktore na koje se nije moglo uticati.

Banjević je od tih faktora posebno izdvojio rekordno visoke troškove za gorivo.

On je podsjetio da je MA početkom prošle godine bio u izuzetno teškoj poziciji, sa aspekta finansijskog, komercijalnog i operativnog poslovanja.

“Uz podršku vlasnika, naporima upravljačkih, rukovodećih i kadrovskih struktura kompanije, poslovanje je u najvećoj mjeri konsolidovano i optimizovano, što pokazuju i ostvareni rezultati od početka januara prošle godine do danas”, smatra Banjević.

Deloitte-ova analiza s kraja prošle godine, kako je dodao, pokazala je da nastavak poslovanja daje sveobuhvatno bolje rezultate u odnosu na alternativne scenarije, odnosno programirani stečaj i stečaj.

“Vlada, znajući za značaj koji MA ima za crnogorsku ekonomiju, sa menadžmentom kompanije traži adekvatan model finansijske konsolidacije – prije svega sa aspekta zatečenih dugovanja prema Poreskoj upravi, Kontroli letenja i Aerodromima Crne Gore, kao i optimalno dugoročno rješenje za poslovanje Kompanije”, objasnio je Banjević.

On je naveo da su česti napisi u medijima o odlasku MA u stečaj, bankrotstvu i slično, direktno uticali na pad prodaje u određenim periodima.

On je kazao da su skoro svi strani partneri, prije svega snabdjevači gorivom na aerodromima, kao i aerodromska preduzeća, tražili plaćanje kompletnih usluga unaprijed, kako bi zaštitili svoje poslovanje od “stečaja i bankrotstva MA”.

“Bilo je tu i čestih blokada računa od Kontrole letjenja i domaćih poslovnih banaka. Nakon svega smo ipak još tu, jači i stabilniji. Tako će i ostat”, tvrdi Banjević.

MA u ovoj godini leti prema 30 destinacija u 16 država.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...