fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAutobuski prevoznici predložili mjere u cilju njihovog oporavka

Autobuski prevoznici predložili mjere u cilju njihovog oporavka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorsko turističko udruženje (CTU) uputilo je dopis resornim ministarstvima sa predlogom mjera za rješavanje problema u autobuskom prevozu, odnosno gradskom, prigradskom i linijskom, koje bi omogućile velikom broju autobuskih prevoznika da preživi.

Dopis je dostavljen ministarstvima kapitalnih investicija, finansija i socijalnog staranja i ekonomskog razvoja.

Predstavnik udruženja prevoznika pri CTU, Željko Krivokapić, kazao je da među predloženim mjerama spada bespovratna novčana pomoć u iznosu od 500 EUR po autobusu, u narednih šest mjeseci.

“Među mjerama je i otvaranje posebne kreditne linije kod Investiciono-razvojnog fonda (IRF) za prevoznike, gdje bi nam se omogućilo da, pod povoljnim uslovima, dobijemo novčana sredstva i na taj način prevaziđemo ovu veoma ozbiljnu krizu. Napomena je da se IRF-u omogući da kao kolaterale založimo pokretnu imovinu”, naveo je Krivokapić.

Među predloženim mejerama su i reprogramiranje dospjelih poreskih i drugih obaveza na 24 mjeseca, kao i nastavak subvencija radnicima u iznosu od 222 EUR u naredna tri mjeseca, odnosno april, maj i jun.

Krivokapić je rekao da su to minimalne mjere koje bi omogućile velikom broju autobuskih prevoznika da preživi.

“U suprotnom, bojimo se da će veliki broj naših članova biti prinudjen da ugasi preduzeće”, kazao je Krivokapić.

U CTU-u su rekli da vanlinijski (turistički) prevoznici već 16 mjeseci nijesu ostvarili niti jedan EUR prihoda, a samim tim su došli u situaciju kada je gašenje firmi postalo vrlo izvjesno.

“U sličnoj situaciji se nalaze i gradski i prigradski saobraćaj, kao i linijski prevoz. Obraćali smo se više puta prethodnom ministru Osmanu Nurkoviću, koji je nažalost ostao nijem na sve naše zahtjeve”, rekao je Krivokapić.

Vlada prethodnog premijera Duška Markovića je, kako je podsjetio, u trećem paketu mjera koji je donešen 23. jula prošle godine, opredijelila 1,22 milijarde EUR pomoći za crnogorsku privredu.

“Od tog iznosa, do autobuskih prevoznika nije došlo skoro ništa”, tvrdi Krivokapić.

Nakon izbora koji su održani 30. avgusta prošle godine i formiranja nove vlasti, u udruženju su očekivali da će se neko na ozbiljniji način pozabaviti problemima u toj privrednoj grani.

“Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić je, u pismu koje je uputio 29. januara, predložio ministru ekonomskog razvoja Jakovu Milatoviću set mjera pomoći, ali nakon toga je sve stalo”, naveo je Krivokapić.

On je rekao da su kolege iz NVO Klaster prevoza Crne Gore, koji imaju njihovu punu podršku, organizovali protesne vožnje u Podgorici, kojima su se i članovi CTU-a pridružili, u nadi da će nadležni u Vladi shvatiti ozbiljnost trenutka i težinu situacije u kojoj se nalaze.

“Međutim, još nikakve zvanične reakcije na naše vožnje nije bilo”, dodao je Krivokapić.

Najčitanije

oblačno vrijeme vremenska prognoza

Danas promjenljivo, do 20 stepeni

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori danas prijepodne će biti dužih sunčanih perioda, dok...