fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAtlas penziji oduzeta dozvola za rad

Atlas penziji oduzeta dozvola za rad

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Komisija za tržište kapitala oduzela je prije pet dana dozvolu za rad Društvu za upravljanje (DZU) penzionim fondom Alas penzija iz Podgorice.

„Shodno Zakonu o dobrovoljnim penzionim fondovima, Komisija poziva sva društva za upravljanje penzionim fondovima sa sjedištem u Crnoj Gori da u roku od 15 dana podnesu ponudu za upravljanje dobrovoljnim penzionim fondom Penzija plus“, kazali su iz Komisije, piše Pobjeda.

Komisija je odobrenje Atlas penziji izdala u martu 2008. DZU Atlas penzija je od Nove godine u postupku suspenzije dozvole za rad, prema rješenju Komisije za tržište kapitala, tako da su bile onemogućene uplate članova, kao i isplate članovima fonda Penzija plus.

Komisija je zabranila likvidaciju DZU dok se sredstva ne prenesu u drugu banku i u njoj otvori kastodi račun. Štedni ulozi 2,25 hiljada članova dobrovoljnog penzionog fonda Penzija plus mjesecima su bili zarobljeni.

Glavni razlog je neusaglašenost i konflikt odredbi zakona o stečaju i likvidaciji banaka i o dobrovoljnim penzionim fondovima. Zbog toga je, podsjetimo, bila blokirana imovina fonda Penzija plus, vrijedna nešto više od pola miliona EUR.

Problem je nastao jer važeći Zakon o dobrovoljnim penzionim fondovima precizno odvaja imovinu fonda od banke depozitara, odnosno njene stečajne mase, dok Zakon o stečaju i likvidaciji banaka, koji je leks specialis, ne prepoznaje instituciju privatnog penzionog fonda. Štediše su zbog svega mjesecima bezuspješno pokušavale da dobiju novac.

Da bi riješili problem, stečajni upravnik Invest banke Montenegro (IBM), koja je bila kastodi banka Penzije plus, i Komisija za tržište kapitala konsultovali su se sa mnogim institucijama, a obraćali se i Vrhovnom sudu.

Stečajni upravnik IBM-a je ranije tvrdio da je za vrijeme privremene uprave, a prije uvođenja stečaja u tu banku, DZU tim penzionim fondom trebalo da inicira rješavanje ovog problema. Stečajni upravnik je prije par mjeseci, takođe, ocijenio da se u rješenje problema mora uključiti Komisija za tržište kapitala.

IBM je bila kastodi banka bivšeg DZU Atlas penzije i fonda Penzije plus. U banku je u januaru uveden stečaj.
(kraj) nar

Najčitanije