fbpx
NaslovnicaMINA BusinessASP: Proglasili tajnim informacije o hedžingu

ASP: Proglasili tajnim informacije o hedžingu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo finansija i socijalnog staranja proglasilo je tajnim pet informacija u vezi hedžing aranžmana za kredit za auto-put, saopštili su predstavnici nevladine organizacije Akcija za socijalnu pravdu (ASP) i najavili pokretanje postupka pred Upravnim sudom.

Pravna savjetnica u ASP-u, Ines Mrdović, kazala je da će ta nevladina organizacija pokrenuti sudski postupak zbog povrede pravila postupka i pravno neobrazloženog rješenja kojim se odbija njihov zahtjev za dostavljanje kompletne dokumentacije u vezi sa hedžing aranžmanom.

Ona je objasnila da je Ministarstvo finansija proglasilo tajnim pet informacija u vezi hedžing aranžmana za kredit za izgradnju prioritetne dionice auto-puta, određujući im stepen tajnosti interno, za koju tajnost podataka važi dvije godine.

Mrdović je podsjetila da se hedžing aranžman tiče zaštite javnih finansija od valutnog rizika, jer je kredit za finansiranje dionice autoputa od Smokovca do Mateševa ugovoren u američkim dolarima.

Ministarstvo je, prema njenim riječima, odbilo zahtjev ASP da joj dostavi kompletnu dokumentaciju u vezi sa hedžing aranžmanom, obrazlažući da je za tražene podatke određen stepen tajnosti interno.

„Tako se navodi da je 25. juna internom proglašena informacija o zaključivanju ISDA ugovora sa bankama, kao pravnog osnova za realizaciju transakcija sa finansijskim derivatima, dok je 5. jula proglašena internom informacija o polaznim osnovama za pregovore sa investicionim bankama“, navela je Mrdović.

Ona je dodala da je dan kasnije tajnom označena informacija o rezultatima pregovora sa investicionim bankama Goldman Sachs, Merril Lynch i Societe Generale, koji se odnose na zaključivanje hedžing aranžmana putem unakrsnog valutnog svopa.

Mrdović je saopštila da je 9. jula internom označena informacija o polaznim osnovama za drugi krug pregovora sa investicionim bankama, a 12. jula i informacija o rezultatima pregovora sa Deutsche bankom za zaključenje hedžing aranžmana.

Iz Ministarstva su objasnili da bi eventualno objavljivanje podataka moglo uticati na narušavanje povjerljivosti ISDA ugovora, na koje su se potpisnici obavezali, a imajući u vidu da su ugovorne odredbe definisane tokom pregovora sa svakom od banaka pojedinačno.

Iz tog Vladinog resora su naveli da narušavanje klauzula povjerljivosti predstavlja visok reputacioni rizik za Crnu Goru, u odnosu na buduće aranžmane države.

„Međutim, ne obrazlaže se na koji način bi rizik reputacije zemlje mogao biti ugrožen, te će, zbog povrede pravila postupka i pravno neobrazloženog rješenja, ASP pokrenuti postupak pred Upravnim sudom“, rekla je Mrdović.

Ona je dodala da je bivša vlast godinama javnosti „na kašičicu“ dostavljala podatke o javnim finansijama i ponašala se kao da ima „tapiju“ nad njima, iako postoji nesporan javni interes da građani dobiju informacije o pitanjima koja se tiču njihovog novca.

„Resor, kojim rukovodi Milojko Spajić napravio je ogroman iskorak u transparentnosti javnih finansija, u dijelu koji se odnosi na potrošnju, jer su na sajtu Ministarstva prvi put za jun i jul ove godine objavljeni, u čitljivom formatu, podaci o isplatama iz Državnog trezora, što je bilo dugogodišnje zalaganje istaknutih civilnih aktivista i medijskih poslenika“, rekla je Mrdović.

Ona je kazala da je za očekivati da ta praksa bude nastavljena, ali da ASP ukazuje da građani Crne Gore imaju potpuno pravo da znaju sve podatke o kontroverznom projektu autoputa, koji je javne finansije zemlje duboko gurnuo u minus i zadužio niz budućih generacija, iako je više nego upitna njegova ekonomska održivost i opravdanost.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije