fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeApple glavni krivac za pad indeksa

Apple glavni krivac za pad indeksa

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Indeksi na Wall Streetu u petak su pali, nakon tri dana snažnog rasta, zbog oštrog pada cijene dionice Apple-a i splašnjavanja optimizma u vezi sa trgovinskim pregovorima između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Apple je razočarao investitore pesimističnim prognozama, pa su mu dionice potonule 6,6 odsto, na 207,48 USD.

Apple je u trećem tromjesečju ostvario snažan rast prihoda i dobiti, no zbog slabijih nego što se očekivalo procjena daljeg rasta, cijena dionice tog tehnološkog diva oštro je pala, pa je njegova tržišna vrijednost skliznula ispod bilion USD, prenosi SEEbiz.

Prema poslovnom izvještaju, objavljenom u četvrtak, prihodi Apple-a dosegnuli su u trećem kvartalu gotovo 63 milijarde USD, što je 20 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu. Pritom je čista dobit Apple-a skočila 31 odsto, na 14,1 milijardu USD.

Pad dionica je posljedica procjene poslovodstva kompanije da će u četvrtom tromjesečju, kada prodaja snažno raste zbog božićnih praznika, njeni prihodi iznositi između 89 i 93 milijarde USD, dok su analitičari u anketi Reutersa očekivali 93 milijarde.

U međuvremenu, američki predsjednik Donald Trump rekao je da će vjerovatno postići dogovor s Kinom o trgovini i da je ostvaren značajan napredak u rješavanju razlika između dvije zemlje, međutim je upozorio i da još može uvesti dodatne carine na kineske proizvode.

“Kina veoma snažno želi postići sporazum”, kazao je Trump novinarima u Vašingtonu samo nekoliko sati nakon što je njegov vodeći ekonomski savjetnik rekao da je oprezan oko razgovora o mogućem američko-kineskom trgovinskom sporazumu.

“Imali smo vrlo dobre razgovore s Kinom, došli smo puno bliže tome da učinimo nešto”, rekao je Trump uoči napuštanja Bijele kuće i odlaska na predizborni skup.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije