fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAplikacija Nova Moba pomaže socijalno najugroženijim

Aplikacija Nova Moba pomaže socijalno najugroženijim

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nova Moba aplikacija, koja će povezivati pojedince i kompanije sa viškom resursa, sa lokalnim humanitarnim organizacijama, pomoći će socijalno najugroženijim kategorijama stanovništa da se lakše izbore sa poljedicama pandemije koronavirusa.

Predstavnik nevladine organizacije (NVO) Paradigma, koja je osmislila i pokrenula aplikaciju, Jovan Radnić, kazao je da je aplikacija već dostupna za korisnike Apple uređaja, dok će za Android biti dostupna do kraja sedmice.

„Aplikacija će biti dostupna na Play Store-u i moći ćete da je instalirate. Ona će služiti kao jedna vrsta mosta koja će poveziati ljude kojima je potrebno da se spoje. Cilj je da spojimo ljude sa viškom resursa i usmjerimo ih tamo gdje su najpotrebniji”, rekao je Radnić prilikom predstavljanja aplikacije putem Zoom video linka.

On je rekao da je to način da se cijela zajednica uključi i pruži određeni doprinos, bilo da je u pitanju jedan EUR, litar ulja ili kilogram brašna.

“Svakako, nekoj porodici to malo znači puno”, poručio je Radnić.

Izvršni direktor NVO Paradigma, Brit Boone, koji u Crnoj Gori živi već više od sedam godina, rekao je da se moba ističe kao jedna od najljepših crnogorskih priča.

“Ovo je priča o komišijama koji rade zajedno za dobrobit drugog. Moba je krucijalni element naše humanosti. Nije više pitanje da li će naše društvo preživjet ovu pandemiju, zasigurno hoćemo, ali je pitanje kako će način na koji smo odgovorili na pandemiju uticati na društvo”, kazao je Boone.

On je naveo da su na početku projekta Nova Moba shvatili da je to ogroman posao.

“Ovaj projekat se dešava simultano, a prva inicijativa se zove Pomažimo pomagačima. U okviru nje ćemo instalirati sedam staklenika. Do sada smo napravili dva, u Baru i Mojkovcu”, rekao je Boone.

On je objasnio da će to pomoći da se hrana uzgaja i van sezone i u toku zimskih mjeseci, kako bi se pomoglo humanitarnim organizacijama.

Druga inicijativa su instant zeleni tornjevi, koji imaju 80 rupa kao prostor za sadnju i koji se mogu držati na terasama, a čak i u domovima.

Boone je naveo da je do sada instalirano njih 54.

“Sve te inicijative su fokusirane na održiv i inovativan način, kako bi obezbijedili da imamo dovoljno hrane za najranjivije tokom pandemije”, kazao je Boone.

On je saopštio da je aplikacija Nova Moba dizajnirana da prije svega pomogne humanitarnim organizacijama, kako bi obezbijedile što više resursa, ali i lokalnom stanovništvu.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD-a) u Crnoj Gori, Judy Rising Reinke, rekla je da Nova Moba aplikcija može pojednostaviti pomoć koja je svima danas potrebna.

“Glad je oduvijek problem, ali sada se suočavamo sa užasno zabrinjavajućim trendovima zbog pandemije. Sve više vidimo ljude kojima je potrebna pomoć da obezbijede osnovne potrebe za hranom”, saopštila je Rising Reinke.

Ona smatra da će projekat Nova Moba pomoći proizvodnju hrane u Crnoj Gori tokom pandemije.

“Moba je krucijalni dio crnogorske priče i dio crnogorskog nasljeđa. To je želja da pomognete drugima oko vas. Lokalne humanitarne organizacije su na prvoj liniji borbe protiv gladi i Nova Moba aplikacija je dizajnirana da im pomogne da lociraju pomoć”, poručila je Rising Reinke.

Državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Milena Lipovina-Božović, saopštila je da je NVO Paradigma osmislila način da modernizuje lijepu crnogorsku tradiciju mobe.

“Svjesni smo činjenice da na ovako tešku krizu niko nije imun i da je ona najteže pogodila porodice čiji su članovi izgubili poslove. Zato se Vlada potrudila da u značajnoj mjeri pruži podršku najranjivijim kategorijama stanovništva”, dodala je Lipovina-Božović.

Ona je ocijenila da su održiva poljoprivreda i lanac vrijednosti hrane jedan od izuzetno važnih prioriteta razvoja društva i ekonomije.

“Srećna sam što postoje ovakve inicijative i drago mi je da kao društvo pokazujemo sve veći stepen solidarnosti i što broj humanitarnih organizacija u Crnoj Gori raste”, dodala je Lipovina-Božović.

Ona je saopštila da svi mogu u značajnoj mjeri pomoći porodicama, prijateljima i privredi, tako što će kupovati domaće proizvode, a višak resursa, bilo da je to vrijeme, novac ili namirnice, kroz mrežu lokalnih humanitarnih organizacija usmjeriti upravo ka socijalno ugroženim kategorijama.

“Nadam se da će aplikacija Nova Moba uspješno zaživjeti i pomoći nam u ostvarivanju ovih ciljeva”, zaključila je Lipovina-Božović.

Najčitanije