fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryAmbiciozni planovi za naredni period

Ambiciozni planovi za naredni period

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Sektor saobraćaja u Crnoj Gori obilježio je veoma dinamičan trogodišnji period po pitanju ulaganja u postojeću saobraćajnu infrastrukturu i izgradnju nove, a nijesu manje ambiciozni ni planovi za naredni period, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković.

On je dodao da se u narednom periodu očekuje završetak, najvećeg do sada, a prije svega razvojnog projekta – prioritetne dionice autoputa Bar – Boljare.

„Ponoviću da je kvalitet izvedenih radova na prvom mjestu kada govorimo o procesu izgradnje, ali želim da istaknem da istim intezitetom nastavljamo aktivnosti za realizaciju ostalih dionica autoputa Bar – Boljare, konkretno Mateševo – Andrijevica“, rekao je Nurković u novogodišnjoj poruci.

On je podsjetio da je u periodu od 2017. do prošle godine u postojeću putnu infrastrukturu uloženo blizu 150 miliona EUR, kao i da je rekonstruisano i modernizovano desetine kilometara državnih puteva u južnom, centralnom i sjevernom regionu Crne Gore.

Riječ je o projektima gradnje trećih traka, tunela, bulevara, zaobilaznica i mostova, koji na svakodnevnoj osnovi utiču na udobnije, brže i sigurnije odvijanje saobraćaja.

„Tokom obilaska lokaliteta na kojima se izvode radovi, imam priliku da, u razgovoru sa mještanima, predstavnicima lokalnih vlasti, ali i privrede, čujem koliko je za njih važno da realizujemo te projekte, ali i da zajednički planiramo dalje aktivnosti“, kazao je Nurković.

On je poručio da ni planovi za naredni period nijesu manje ambiciozni. Rekonstruisaće se, kako je najavio, još 160 kilometara magistralnih puteva, od kreditnih sredstva Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicione banke (EIB), procijenjene vrijednosti oko 150 miliona EUR.

„Gradiće se i rekonstruisati na teritoriji cijele Crne Gore, sa posebnim fokusom na putne pravce na sjeveru Crne Gore“, saopštio je Nurković.

On smatra da je potrebno da pratiti razvoj zimskog turizma i izgradnju novih smještajnih i dugih kapaciteta u toj oblasti, jer samo na takav način saobraćaj može biti logistička podrška rastućoj turističkoj privredi u Crnoj Gori.

Nurković je najavio i veoma izazovan period kad je u pitanju željeznički saobraćaj, gdje je uloženo blizu 70 miliona EUR na generalni remont 23 kilometara pruge, dok je u regulatornoj oblasti objavljena Strategija razvoja željeznice za narednih deset godina i 17 pravilnika.

„Međutim i pored tih rezultata očekujem da period pred nama bude još dinamičniji. U ovoj godini počinjemo projekte vrijednosti veće od 60 miliona EUR, počinje generalni remont 20 kilometara pruge od Lutova do Bioča, više mostova, kao i nabavka opreme za radionice i depoe i tenderi za nabavku novih vozova i mehanizacije za održavanje pruge i pomoćni voz“, precizirao je Nurković.

On je dodao da se očekuje završetak aktivnosti na ispunjavanju završnih mjerila za PP 14 u oblasti željeznice, kroz usvajanje zakonskih i podzakonskih akata.

„Zahtjevan proces je pred nama kada je u pitanju vazdušni saobraćaj. Ozbiljan posao nas očekuje kada je u pitanju aktuelna procedura davanja koncesije za crnogorske aerodrome, ali i saniranje stanja u nacionalnom avioprevozniku“, rekao je Nurković.

On je podsjetio da je u prethodnom periodu bilo puno priče, diskusije i argumenata vezano za pitanje daljeg funkcionisanja Montenegro Airlinesa (MA). On tvrdi da su donešene odluke rezultat pažljivog razmatranja i analize poslovanja MA, kao i značaja koji kompanija ima za crnogorsku ekonomiju, naročito dalji razvoj turističke privrede.

Nurković je saopštio da je i u sektoru pomorstva puno toga urađeno na izmjenama postojećih i donošenju novih zakona i podzakosnkih akata.

„Dodijeljena je koncesija za Brodogradilište Bijela, riješeno je višegodišnje pitanje oko dodjele koncesije Luci Kotor, Luci Bar je dato pravo korišćenja lučkog područja i obavljanja lučke djelatnosti do 2037. godine uz obavezu investiranja od 61,3 miliona EUR, a potpisani su i sporazumi o međusobnom priznavanju pomorskih ovlašćenja sa Portugalijom, Holandijom, Svetim Vinsentom i Grenadinima“, naveo je Nurković.

Intezivno se, kako je objašnjeno, radi na strateškom dokumentu koji će obuhvatiti razvoj pomorske privrede za desetogidišnji period od ove do 2030. godine

Nurković je dodao da Uprava pomorske sigurnosti uspješno učestvuje u regionalnim i nacionalnim projektima, kao i da je učestvovala u realizaciji tri nacioanlne interresorne vježbe Jadran u saradnji sa odgovornim institucijama.

U oblasti drumskog saobraćaja donešena su dva zakona i 17 pravilnika. Potpisana su i tri bilateralna sporazuma o međunarodnom drumskom saobraćaju sa Velikom Britanijom, Bugarskom i Kosovom.

„Kao izuzetno važan posao koji je odrađen posebno bih pomenuo usvajanje strategije razvoja saobraćaja do 2035. godine kao krovnog dokumenta kojim se utvrđuje stanje u oblastima transporta, definišu insfrastrukturni, organizacioni i operativni ciljevi razvoja transportnog sistema, koji se realizuju kroz oročene i dugoročne planove implementacije“, saopštio je Nurković.

On je dodao da Ministartsvo ima kontinuiranu i kvalitetnu saradnju sa evropskim institucijama i fondovima i u tom smislu ostvaruje značajnu podršku za realizaciju velikog broja projekata, u vidu kreditnih i grant sredstava, ali i logističke i tehničke asistencije.

Najčitanije