fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAmbasadori će pružiti podršku za ulaganja investitora

Ambasadori će pružiti podršku za ulaganja investitora

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ambasadori Belgije i Holandije, Koen Adam i Joost Reintjes, spremni su da kroz svoje angažovanje i blisku saradnju sa crnogorskim institucijama doprinesu otvaranju perspektiva za ulaganja belgijskih i holandskih investitora u Crnu Goru, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

Guverner CBCG Radoje Žugić sastao se sa Adamom i Reintjesom, kojima je predstavio ekonomsku situaciju u zemlji, sa posebnim fokusom na bankarski sektor.

„Za nama je uspješna godina, u kojoj je stabilnost bankarskog sektora osnažena, što potvrđuju indikatori poslovanja banaka, koje karakterišu pozitivni trendovi“, rekao je Žugić.

On je dodao da je likvidna aktiva banaka na kraju novembra porasla 46 odsto u odnosu na kraj prošle godine, dok su depoziti, u istom vremenskom intervalu, ostvarili rast od 24 odsto.

„Banke su, kroz intenzivnu kreditnu aktivnost, doprinijele oporavku ekonomije“, smatra Žugić.

On je zahvalio ambasadorima na podršci koju Banka Belgije i Banka Holandije pružaju crnogorskoj vrhovnoj monetarnoj instituciji kroz brojne projekte, poput regionalnog projekta ESCB-a pod nazivom Program jačanja kapaciteta centralnih banaka Zapadnog Balkana sa ciljem njihove integracije u Evropski sistem centralnih banaka, koji je počeo u martu 2019. godine.

„Takođe, Banka Holandije je bila jedan od partnera u tvining projektu Podrška regulaciji finansijskih usluga, koji je završen u julu prošle godine, a čiji je glavni cilj bio obezbjeđivanje stabilnijih, održivijih i efikasnijih finansijskih usluga, koje su u skladu sa najboljim evropskim praksama, a sve u cilju pružanja podrške razvoju privatnog sektora i jačanju konkurentnosti ekonomije“, kazali su iz CBCG.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije