fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAmbasada Italije uručila nagradu CBCG

Ambasada Italije uručila nagradu CBCG

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ambasada Italije uručila je Centralnoj banci Crne Gore (CBCG) nagradu Italia 2018 za najbolji predlog kulturne saradnje u ovoj godini i uspjeh u realizaciji.

Dodijeljena nagrada odnosi se na iniciranje i realizaciju ideje o pripremi izložbe pod nazivom Novac Republike Italije.

Iz CBCG su saopštili da je ta izložba otvorena u Muzeju novca na Cetinju 1. juna, u sklopu obilježavanja Dana Republike Italije i 70. godišnjice od stupanja na snagu Ustava.

„Kroz prikaz italijanske lire od 1946. godine nadalje, javnost se upoznala sa kulturno-istorijskim vrijednostima koje su italijanski slikari, književnici, istraživači i naučnici ostavili u nasljeđe svojoj zemlji, Evropi i svijetu“, navodi se u saopštenju.

Guverner CBCG, Radoje Žugić se, primivši priznanje, zahvalio ambasadoru Luki Zelioliju, i dodao da je nagrada plod uspješne saradnje Muzeja novca i Ambasade Italije.

“Naša namjera je bila da, iniciranjem i realizacijom ove izložbe, osnažimo saradnju naših zemalja u oblasti istorije i kulture, ali i da potvrdimo ulogu društveno odgovorne institucije koja podržava projekte koji otvaraju obogaćuju širenje znanja, kao i međunarodnu saradnju“, saopštio je Žugić.

On je dodao da CBCG ostaje otvorena za realizaciju i drugih inicijativa koje bi doprinijele očuvanju istorijskog i kulturnog nasljeđa iz oblasti numizmatičkih vrijednosti u Crnoj Gori.

Najčitanije