fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAktivnija saradnja sa dijasporom za još uspješnije projekte

Aktivnija saradnja sa dijasporom za još uspješnije projekte

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Luksemburg ima najaktivniju crnogorsku dijasporu, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Milojka Spajića sa predstavnicima dijaspore.

Kako je saopšteno iz Vlade, Spajić, koji boravi u zvaničnoj posjeti Luksemburgu, kroz neposredan razgovor istakao je važnost dijaspore, između ostalog i u promociji Crne Gore u Luksemburgu, a i šire u Evropi.

Predstavnici dijaspore predstavili su Spajiću brojne aktivnosti koje ih okupljaju, ali i naglasili važnost još jačih veza sa Crnom Gorom.

Oni su ocijenili da će povećanje minimalne penzije uticati posebno na najstariji dio populacije na sjeveru zemlje.

„Iz udruženja „Kooperacija Luksemburg-Crna Gora“, “BD fondacija“, „Zavičajni klub Bihor“, „Kulturno-informativni centar Crne Gore u Luksemburgu“, „Luksemburg – Crna Gora“ i „KUD Evropa“ predstavili su projekte na kojima rade”, kaže se u saopštenju.

Cilj tih projekata, kako se navodi, prvenstveno je očuvanje identiteta i kulturne baštine, ali i integracija stanovništva iz Crne Gore u sistem Luksemburga, kao i motivisanje da se uključe u ovdašnji politički život.

Iz udruženja su naglasili pomoć koju pružaju studentima, kao i učešće u brojnim humanitarnim akcijama, ne samo u Crnoj Gori.

„Tokom razgovora su istakli da Luksemburg ima najaktivnijiu crnogorsku dijasporu, a da su udruženja dobitnici brojnih nagrada i priznanja“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, bilo je riječi i o problemima sa kojima se susrijeću, a u dijalogu sa Spajićem su se tražila rješenja, uz aktivniju ulogu države.

Spajić je predstavio prioritete 44. Vlade, prvenstveno ulazak u Evropsku uniju, zatim jačanje vladavine prava i poboljšanje infrastrukture.

Sastanku su prisustvovali ambasador Crne Gore sa sjedištem u Briselu, Ivan Leković, šef kabineta predsjednika Vlade Branko Krvavac i savjetnica premijera za vanjske poslove, Milica Perišić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije