fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAbazović: Vlada napravila milionsku štetu

Abazović: Vlada napravila milionsku štetu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je sklopila štetan ugovor u vezi sa kupovinom vjetroelektrane Možura, suprotno interesima države i time napravila milionsku štetu, ocijenio je predsjednik Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović.

On je na današnjoj konferenciji za novinare pokazao ugovore između firme Cifidex Limited registrovane na Sejšelskim ostrvima sa Enemaltom oko kupovine vjetroelektrane Možura.

“Ta dokumentacija za Vladu Crne Gore nije bila sporna, iako je jasno da se radi o offshore firmi koja je po svemu sudeći poslužila samo kao paravan za transakcije”, naveo je Abazović.

On je, kako se navodi u saopštenju na sajtu URA-e, kazao da je Vlada sklopila štetan ugovor suprotno interesima države, jer je poslom za Možuru predvidjela subvencije od 115 miliona EUR za 12 godina.

“To je uslovilo miješanje offshore firmi iz Dubajia i Sejšelskih ostrva koje su sve unaprijed dogovorile i preuzele ‘namješteni posao’. Potpuno je nelogično da Cifidex kreditom pozajmljenim od firme Black 17, protiv koje se vodi istraga na Malti, kupuje posao od španske Ferse za četiri miliona EUR, a samo dva mjeseca nakon toga ga prodaje Enemalti za deset miliona”, smatra Abazović.

Sa druge strane, kako je naveo, domaća firma koja je bila sastavni dio Ferse jedan odsto svog kapitala prodaje za 650 hiljada EUR, što upućuje da je procijenila firmu na 65 miliona EUR.

“Čitav biznis ove firme kasnije je prodat za četiri miliona EUR. To samo Vlada Crne Gore nije htjela da vidi i očigledno je da se radi o klasičnoj prevari“, ocijenio je Abazović.

On je na konferenciji pokazao ugovor za koji su posebno interesovanje iskazali poslanici Evropskog parlamenta i partnerske partije URA-e iz Zelenih Evrope.

Abazović je podsjetio da je evropsku međunarodnu javnost uzburkao slučaj ubijene novinarke Dafne Karuane Galicija koja je istraživala slučaj korupcije, a čiji su kraci vodili ka Crnoj Gori.

„Sada je jasno da je zapravo ovaj posao sa Vladom Crne Gore bio predmet ozbiljne korupcije zbog koje je došlo do ostavki i hapšenja visokih funkcionera na Malti“, naveo je Abazović.

Prema njegovim riječima, da crnogorska Vlada nije dala ugovor koji je suprotan interesima građana, gdje garantuje višemilionsku sigurnu dobit, vjerovatno od posla ne bi bilo ništa.

„Španska Fersa godinama nije mogla da počne radove i nakon što se ubrzano preko firmi iz Dubaija i Sejšelskih ostrva zamijenilo vlasništvo. Enemalta, u čiji kapital sa 30 odsto učestvuju Kinezi, je ušla u unosni posao preko noći i odmah krenula u realizaciju projekta. To je jasan input u sumnjive poslove ove firme sa Vladom Crne Gore“, rekao je Abazović.

On je naveo podatak da je struja dobijena iz vjetroelektrane Možura višestruko skuplja od obične struje i da građani na svojim računima isplaćuju enormnu milionsku dobit, kako je kazao, bjelosvjetskim tajkunima sa offshore destinacija kroz stavku naknada za obnovljive izvore energije.

„To znači da građani preko računa za struju plaćaju korupciju i ubistva novinara koji istu žele da raskrinkaju. Upravo su te kompanije koje su sklopile ugovor sa Vladom Crne Gore sa offshore destinacija sklapali posao oko Možure direktno osumnjičene za naručivanje ubistva novinarke Dafne Karuane Galicije jer je ušla u trag njihovim poslovima kako u Malti tako i ovom u Crnoj Gori“, naveo je Abazović.

On je ocijenio da je država dala “zlatnu koku” strancima sa offdhore destiancija, umjesto da je u zelenu energiju ulagala sama preko EPCG.

„U cijeloj ovoj situaciji EPCG se zadužila da kupi akcije Rudnika uglja od brata aktuelnog predsjednika Mila Đukanovića, investirajući u crnu energiju koja će u skorijoj budućnosti doživjeti svoj kraj, a zelenu energiju koja je budućnost, a koju subvencioniramo svi zajedno prepustili smo sumnjivim stranim kompanijama“, poručio je Abazović.

Najčitanije