fbpx
NaslovnicaGlavna vijestAbazović: Što prije pripremiti predlog mjera uštede električne energije

Abazović: Što prije pripremiti predlog mjera uštede električne energije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) trebalo bi da što prije pripremi predlog mjera uštede električne energije, saopštio je predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

“Ovdje ne govorim za privatna lica i za domaćinstva, ali makar ono što je u javnom domenu, što je korišćenje javnog sektora kroz javnu rasvjetu i ono što koristi Vlada, mislim da treba da pokušamo da budemo racionalni”, rekao je Abazović na sjednici Vlade.

On je podsjetio da građani Crne Gore trenutno plaćaju cijenu električne enegije koja je 12 puta manja od one koju država plaća u uvozu.

“To dovodi do toga da se gomilaju gubici, koji treba da se nadoknade ako hidrološka situacija na jesen bude kako treba. Ako bude većih vodostaja i više kiše, onda bi mi mogli da okrenemo točak i pravdamo te minuse koji su napravljeni tokom ljetnjih mjeseci”, kazao je Abazović.

S obzirom na to da cijena električne energije vrtoglavo raste, on smatra da je krajnje primjereno da MKI donese predlog za uštedu elektirčne energije i da taj apel ide i prema građanima.

“Ukoliko bi se uspostavilo da su te negativne prognoze netačne, za šta svi navijamo, mi uvijek te mjere možemo povučemo ili da ih ne stavimo na snagu”, dodao je Abazović.

Prema njegovim riječima, krajnji je momenat da se napravi predlog mjera uštede električne energije i da se, koliko toliko, pomogne Elektroprivreda (EPCG) i distributeri električnom energijom.

“Predlažem da napravite neki set mjera i da vidimo kako će to efektuirati, jer je svaka ušteda u ovom trenutku dobrodošla. Nije ovo nikakva krizna mjera. Vjerujte da se o ovome mnogo priča u Njemačkoj i Francuskoj, tako da ne vidim nikakav razlog d Crna Gora nešto preze od toga da se krene sa nekim uštedama, makar u dijelu koji se tiče javnih površina i naših gradova”, zaključio je Abazović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Geopolitičke okolnosti idu u prilog aspiracijama država kandidata

Podgorica, (MINA) - Aktuelne geopolitičke okolnosti idu u prilog aspiracijama država kandidata za članstvo...