fbpx
NaslovnicaGlavna vijestOtežana naplata potraživanja u sektoru trgovine

Otežana naplata potraživanja u sektoru trgovine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poslovanje u sektoru trgovine karakteriše otežana naplata potraživanja i blokade računa, pri čemu taj, inače karakterističan problem, još izražajnijim čini situacija izazvana koronavirusom, ocijenjeno je iz Privredne komore (PKCG).

Iz Odbora Udruženja trgovine PKCG su rekli agenciji Mina-business da na poslovanje negativan uticaj ima i siva ekonomija, i to u dijelu neregistrovanja djelatnosti, neformalnog zapošljavanja, nelegalnog rada nerezidenata, nelegalne prodaje putem novinskih oglasa, interneta, društvenih mreža i nelegalne prodaje akciznih proizvoda.

„Naročito je zastupljeno nelegalno poslovanje u dijelu prodaje duvanskih proizvoda“, naveli su iz Odbora Udruženja trgovine.

Privrednici, kako su rekli iz PKCG, ističu i da su ograničenja u poslovanju uslovi finansiranja kod poslovnih banaka, koji su dodatno otežani usljed nastale situacije, nedostatak adekvatno edukovane radne snage, visoki porezi i doprinosi na zarade, porez na nepokretnosti, čija se visina razlikuje od opštine do opštine, kao i inspekcijske i kontrole na granicama.

„Veliko ograničenje u poslovanju privrednim subjektima iz sektora trgovine predstavlja neradna nedjelja, naročito tokom turističke sezone“, podsjetili su iz PKCG.

Privredna komora uputila je inicijativu za razmatranje ukidanja ili izmjene odredbe 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojom je uvedena neradna nedjelja u trgovinama.

„Ministarstvu ekonomije je u maju prošle godine upućena inicijativa za izmjenu tog Zakona kako bi se privrednim subjektima iz sektora trgovine omogućio rad nedjeljom tokom ljetnje sezone, kao i tokom državnih i drugih praznika, a u cilju smanjenja negativnih posljedica koje je izazvala pandemija“, rekli su iz PKCG.

Privredna komora je u skladu sa zaključcima osme sjednice OU u martu uputila dopis Ministarstvu ekonomskog razvoja kako bi ponovo razmotrili uvođenje radne nedjelje za sektor trgovine.

„To bi se uradilo na način da se ukine odredba 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini ili ona izmijeni na način da rad nedjeljom trgovinama bude dozvoljen tokom ljetnje i zimske turističke sezone ili makar u jednoj smjeni“, zaključili su iz PKCG.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real preokretom do finala

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala igraće u finalu Lige evropskih šampiona. Real je večeras...

Fiorentina u finalu