fbpx
NaslovnicaGlavna vijestŽene u biznisu da pronađu hrabrost i odlučnost

Žene u biznisu da pronađu hrabrost i odlučnost

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Žene prilikom započinjanja sopstvenog biznisa treba da u sebi pronađu hrabrost, snagu i odlučnost, saopštila je vlasnica firme Maksimovski & co, Aleksandra Maksimovski i dodala da uspjeh odmah na početku nije uvijek zagarantovan.

Maksimovski, koja je prije tri godine razvila sopstveni biznis ručnog oslikavanja svilenih marama, kazala je da je u njenom slučaju, kao i generalno u biznisu, sve krenulo potpuno neočekivano.

“Odvažila sam se da napravim taj prvi model, s tim što to nije bila marama, već jedna moja svilena haljina i tako je sve krenulo. Onda sam oslikala prvu maramu, vidjela sam da to izgleda vrlo lijepo, dobila sam i lijepe komentare moje okoline, pa sam onda razmišljala kako dalje da razvijam”, rekla je Maksimovski agenciji Mina-business.

Ona je kazala da su joj mnogo pomogla udruženja koja podržavaju žensko preduzetništvo.

Uslijedili su razni konkursi i edukacije uz pomoć kojih je naučila kako da se pozicionira na tržištu, a uz podršku Investiciono-razvojnog fonda (IRF) sprovela je svoju ideju u djelo, razvila strategiju za svoj biznis, osmislila logo i pakovanja za marame.

Maksimovski, koja je inače ekonomista po struci, rekla je da sebe vidi u preduzetništvu koje, iako je nepredvidivo, pruža fleksibilnost i slobodu i omogućava upoznavanje velikog broja ljudi.

Za sada prodaju bazira putem društvenih mreža i sajta, a planira i širenje asortimana proizvoda.

„Moji planovi i želje su mnogo veći – da Maksimovski & co ima mnogo veći asortiman proizvoda, ali mnogo sam srećna što je sve krenulo od jednog kvalitetnog proizvoda koji su ljudi prepoznali, što je odlična osnova za dalji razvoj ponude i firme“, navela je Maksimovski.

Ručno oslikane unikatne svilene marame i ešarpe jedinstven su modni detalj i dragocjen poklon. Njihov moderan i jedinstven dizajn ostavlja utisak umjetničkog djela, koje postaje nosivo i primjenljivo u svakodnevnom odijevanju.

Boje kojima Maksimovski oslikava marame su postojane i ne ispiraju se pranjem i nošenjem, dok tehnika iscrtavanja zahtijeva brzinu i spretnost, jer se boje brzo razlivaju i suše. Iako se trudi da sve isporuči na vrijeme, pandemija koronavirusa je malo usporila rad, jer svilu i boje mora da uvozi.

„Na sve sam čekala, probijali su se rokovi skoro pa uvijek, ali snalazim se. Trudim se da to bude kvalitetna svila koju nabavljam od više dobavljača, a takođe uvozim i boje“, objasnila je Maksimovski.

Ona je poručila da u biznisu sve kreće od malog koraka, ali da lagano raste brigom, ljubavlju, inspiracijom i posvećenošu.

„Kada smo tome posvećeni i kada istinski želimo, uspjeh je zagarantovan“, zaključila je Maksimovski.

Najčitanije