-5.6 C
Podgorica
January 17, 2021.
Naslovnica Glavna vijest Za projekat Hiljadu plus prijavilo se pet banaka

Za projekat Hiljadu plus prijavilo se pet banaka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na javni poziv u okviru projekta Hiljadu plus prijavilo se pet komercijalnih banaka, saopštio je generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja, Marko Čanović, dodajući da će poziv za građane biti najvjerovatnije raspisan do kraja oktobra.

Čanović je Pobjedi kazao da su se na javni poziv u okviru četvrte faze projekta Hiljadu plus prijavile Crnogorska komercijalna banka (CKB), NLB, Podgorička, Lovćen i Erste.

Kako je objasnio, javnim pozivom za banke koji je trajao od 28. avgusta do 7. septembra definisani su ključni uslovi – fiksna kamatna stopa do 2,99 odsto, period otplate do 20 godina bez obaveznog učešća, dok će obrada kredita iznositi do 0,3 odsto.

“Vlada je u petak imenovala Projektni odbor za upravljanje projektom rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima. Projektni odbor će na prvoj sjednici, između ostalog, razmotriti i verifikovati pristigle prijave komercijalnih banaka, nakon čega ćemo imati konačnu listu komercijalnih banaka koje učestvuju u projektu”, kazao je Čanović.

On je naveo da javni poziv za investitore, pojedince i kompanije – ponuđače stanova, traje od 28. avgusta do petka, odnosno za izgrađene stanove je otvoren sve vrijeme, do završetka realizacije projekta Hiljadu plus.

“Dobitnik vaučera moći će da, ukoliko nađe stan na tržištu, a koji zadovoljava sve uslove definisane javnim pozivom, isti da prijavi i kupi kroz projekat Hiljadu plus. Ova novina doprinosi znatno većoj ponudi stanova, konkurentnosti, kao i to da će građani moći da riješe stambeno pitanje u onim opštinama u kojima nema stanova u novogradnji”, rekao je Čanović.

Prateći ovu dinamiku realizacije projekta, očekuju, kako je saopštio, da će se javni poziv za građane raspisati do kraja oktobra.

“Tome predstoji i početak komunikacione strategije, koja, između ostalog, podrazumijeva i otvaranje Call centra za građane, objavljivanje reklama, bilborda i niz drugih aktivnosti, a sve u cilju informisanja građana o projektu, odnosno o početku raspisivanja javnog poziva”, objasnio je Čanović.

U projeku Hiljadu plus mogu učestvovati svi građani Crne Gore koji nemaju riješeno stambeno pitanje i koji ispunjavaju propisane uslove.

Kada je riječ o dugoročnim hipotekarnim kreditima, oni će se dodjeljivati sljedećim ciljnim grupama – 40 odsto korisnicima čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru, 30 odsto bračnim supružnicima kod kojih oba supružnika imaju do 35 godina života i 30 odsto ostalim građanima Crne Gore koji ispunjavaju uslove projekta, a ne pripadaju prethodno navedenim ciljnim grupama.

“U okviru ciljnih grupa, prioritet u skladu sa Zakonom o socijalnom stanovanju imaju porodična domaćinstva koja su samohrani roditelji, odnosno staratelji, osobe sa invaliditetom, porodična domaćinstva čiji je član osoba sa invaliditetom, porodična domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici, a u četvrtoj fazi su dodati i zdravstveni radnici kao prioriteti”, precizirao je Čanović.

Projekat Hiljadu plus, kako je naglasio, predstavlja šansu za sve građane Crne Gore, koji ispunjavaju definisane kriterijume, da sebi i svojoj porodici obezbijede stan po najpovoljnijim uslovima na tržištu.

Najčitanije

Vučević najbolji u porazu Orlanda

Podgorica, (MINA) - Crnogorski košarkaš Nikola Vučević ostvario je dabl-dabl u porazu Orlanda od...