NaslovnicaCrna GoraDruštvoZa dan zaplijenili robu vrijednu oko 50 hiljada EUR

Za dan zaplijenili robu vrijednu oko 50 hiljada EUR

Podgorica, (MINA) – Službenici Uprave prihoda i carina (UPC), u istom danu u dvije odvojene akcije, zaplijenili su robu u vrijednosti od oko 50 hiljada EUR.

Kako je saopšteno iz UPC, na Aerodromu Tivat, prilikom vršenja redovne carinske kontrole u utorak službenici UPC, kod turskih državljana koji su doputovali iz Istanbula, pronašli su robu koja nije bila uredno prijavljena prilikom unosa u carinsko područje Crne Gore.

Navodi se da su turski državljani time počinili carinski prekršaj iz člana 240 stav jedan tačke jedan i pet Carinskog zakona.

“Vrijednost neprijavljene robe – nakita procjenjuje se na 15 hiljada EUR, dok će se stvarnu vrijednost utvrditi Komisija za procjenu vrijednosti robe. Među neprijavljenom robom nađeni su i duvanski proizvodi”, kaže se u saopštenju.

U odvojenoj akciji istog dana, službenici UPC na Carinskom terminalu Podgorica, detaljanim pregledom otkrili su i zaplijenili robu u vrijednosti oko 35 hiljada EUR.

“Riječ je o robi različite sadržine: 4.802 kilograma raznih tekstilnih proizvoda, 20 kilograma metraže rinfuz, 140 metara kvadratnih metraže rolni, 75 metara kvadratnih tepiha, 110 kilograma bižuterije i 18.185 kilograma ostale razne robe”, navodi se u saopštenju.

Iz UPC su kazali da je neprijavljena roba, koja je zadržana po osnovu povrede prava intelektualne svojine, izdvojena, s obzirom na to da je ustanovljen ozbiljan carinski prekršaj zbog kojeg će biti pokrenut prekršajni postupak.

“U akciji službenika Carinske ispostave (CI) Dračenovac, sprovedenoj u srijedu, zaplijenjena je sportska oprema pronađena u vozilu kojim je upravljao državljanin Srbije”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je detaljnim pregledom vozila MAN, srpskih registarskih oznaka, oduzeta roba u vrijednosti od oko 2,5 hiljade EUR, zbog čega će, kako su kazali iz UPC, biti izdat prekršajni nalog.

“U odvojenoj akciji istog dana, na ulaznoj traci CI Dobrakovo, kontrolom putničkog motornog vozila srpskih registarskih oznaka, pronađena je neprijavljena tehnička roba marke ONKYO u vrijednosti od hiljadu EUR, koja je trajno oduzeta”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je vlasniku robe izdat prekršajni nalog.

Iz UPC su kazali da ostaju posvećeni suzbijanju svih vidova krijumčarenja, a time i suzbijanju sive ekonomije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije