fbpx
NaslovnicaGlavna vijestVuksanović Stanković: Zakonito da Ibrahimović zakaže sjednicu

Vuksanović Stanković: Zakonito da Ibrahimović zakaže sjednicu

Podgorica,(MINA) – Potpredsjednik parlamenta Ervin Ibrahimović zakazaće sjednicu Skupštine, ukoliko to ne uradi predsjedavajući Strahinja Bulajić i to nije kršenja Poslavnika i zakona, kazala je poslanica Socijaldemokratske partije, Draginja Vuksanović.

Predstavnici Demokratskog fronta (DF) i Demokrata, na sjednici Odbora za politički sistem pravosuđe i upravu, nijesu se složili sa ovim tumačenjem i smatraju da bi Ibrahimović u tom slučaju ušao u zonu krivične odgovornosti.

“Ima pravne mogućnosti da se zakaže sjednica Skupštine. Da znate da ne može ne biste se toliko pomamili”, kazala je Vuksanović Stanković tokom diskusije sa poslanikom DF-a Predragom Bulatovićem, prenosi portal Pobjeda.

Ona je poručila da je riječ o pravnom pitanju i da nije tačno da zakazivanje ima veze sa politikom.

Vuksanović Stanković podsjetila je da je već morala biti zakazana Prva redovna sjednica proljećnog zasijedanja na Cetinju.

“Da Ibrahimović ne može da zakaže sjednicu, imao bi status poslanika, kao vi i ja. Đe to piše – prvi, drugi i treći potpredsjednik?”, pitala je Vuksanović Stanković poslanike DF-a.

Bulatović smatra da je trenutno formiranje nove vlade urušavanje političkog sitema.

“Smatramo da ne može da se prekroji izborna volja i da se Demokratska partija socijalista (DPS) vrati na vlast. I zahvaljujem kolegama iz DPS-a koji svaki dan negiraju Dritana Abazovića i Socijalističke narodne partije i kažu da se vraćaju na vlast”, rekao je Bulatović.

Prema njegovim riječima, bez DPS-a se neće moći usvojiti ništa na Skupštini.

“Ako se vlada koncipira da manjine i Crno na bijelo imaju većinu, DPS-u preostaje da radi ono što smo mi radili sa vladom Zdravka Krivokapića, a to nije normalno”, rekao je Bulatović.

On smatra da su jedini “lijek za prekrajanje izborne volje” vanredni parlamentarni izbori.

“Do njih će doći neminovno ako Abazović ne uspije da sastavi vladu. Početkum juna će se desiti vanredni izbori. Mi znamo sa kim hoćemo i sa kim nećemo”, rekao je Bulatović.

On je Ibrahimoviću poručio da dobro razmisli da li ulazi u zonu krivične odgovornosti ako zakaže Skupštinu “onako kako ga uče”.

Vuksanović Stanković je Ibrahimoviću poručila da apsolutno nije u zoni krivične odgovornosti, već strahuje da će to biti Bulajić jer je bio dužan da zakaže sjednicu na Cetinju.

“Vama je prekrajanje izborne volje oni koji nisu sa vama. Da manjinska vlada predstavlja prekrajanje izborne volje građana ne bi bila propisana Ustavom kao moguće rješenje. Nema potrebe da plašite Ibrahimovića jer su Ustav, zakon i Poslovnik jasni”, rekla je Vuksanović Stanković

Poslanik DPS-a, Andrija Nikolić rekao je da ta stranka neće biti u vladi ako dođe do njenog formiranja.

“Od integracione euforije na riječima dobili smo integracionu apatiju na djelu. Vlada nije u stanju da se priduruži sankcijama protiv anticivilizacijskog čina koji je Rusija sprovela u Ukrajini. Ova zemlja je na koljenima, potrebna joj je kompetentna vlada”, kazao je on.

Predsjednik Odbora, Momo Koprivica kazao je da se za zakazivanjem sjednice ne žuri zbog standarda građane već zbog fotelja.

“Stalo im je do sticanja vlasti bez izbora i to je sva suština. Onda kad su bili u prilici da odlučuju nametali su neustavne dažbine građanima i srozavali im ekonomski standard”, rekao je Koprivica.

On je rekao da isključivo Bulajić ima pravo da zakaže sjednicu Skupštine na šta je ovlašćen na osnovu Ustava sem u dva slučaja koja su jasno propisana i odnose se na spriječenost i kad je povjerena zamjena.

“Ibrahimović nema isti status kao Bulajić. Ima isti status samo dok je (Aleksa) Bečić bio na funkciji. Nakon prestanka njegove funkcije, oni više nisu u istom položaju. Zato što je funkcija predsjednika inokosna”, rekao je Koprivica.

Ona je upozorio da pravni sistem ne dozvoljava da inkosnu funkciju vrši dvoje ili troje lica.

“Ukoliko bi bilo ko zakazao sjednicu Skupštine osim Bulajića činio bi ne samo protivpravnost, već i krivično djelo zloupotrebe službenog položaja”, smatra Koprivica.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije