fbpx
NaslovnicaCrna GoraSDT formiralo predmet protiv Laloševića

SDT formiralo predmet protiv Laloševića

Podgorica, (MINA) – Specijalno državno tužilaštvo formiralo je predmet protiv bivšeg vršioca dužnosti direktora Uprave za sport i mlade Vasilija Laloševića, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS).

Navodi se da je Lalošević prekoračio svoja jasno precizirana i definisana ovlašćenja, kao i da je svojim činjenjem doveo u nezavidan položaj sporta u cijeloj Crnoj Gori.

“Uprava za sport i mlade je ignorisala Svjetsku antidoping agenciju (WADA) jer nije dostavila Upitnik za prošlu godinu, niti su imali ikakav kontakt sa WADA, zbog čega je agencija internim kanalima pokušavala da stupi u kontakt sa vlastima u Crnoj Gori”, saopšteno je iz MPNKS.

Navodi se da je rezultat navedenog da je Crna Gora pred isključenjem njenih sportista iz svih takmičenja.

“U slučaju da nas ne isključe, sportisti se mogu takmičiti ali ne pod našom zastavom i himnom. Odmah nakon ovog saznanja, MPNKS je kontaktiralo WADA koja je imala sjednicu u Montrealu sredinom avgusta”, saopšteno je iz MPNKS.

Navodi se da su protiv Laloševića formirani spisi predmeta kod Specijalnog državnog tužioca u odnosu na njegov status i u odnosu na Odluku o dodjeli sredstava za sprovodjenje programa sportskih organizacija u 2021.godinu.

“Lalošević je suprotno Zakonu o sportu Crne Gore koji je važeći bez saglasnosti i učešća MPNKS donio odluku br. 01-2-105-614/21-1142-4 od 26. avgusta. O postojanju odluke, MPNKS je saznalo sa sajta Uprave za sport i mlade. Zbog sumnje da se radi o nezakonitom poslovanju, MPNKS je angažovalo nezavisnu reviziju 1. septembra”, piše u saopštenju.

Iz MPNKS objaviuli su da je Lalošević kontinuirano izbjegavao da se revizija realizijе i do danas revizorka nije uspjela da dobije nijedan dokument kako bi mogla da preduzme bilo koju aktivnost za koju je angažovana.

“Sada su se stekli uslovi da se nezavisna revizija sprovede i izvještaj ćemo dostaviti SDT-u.
Ovo nije jedini konkurs koji je Lalošević sproveo bez učešća MPNKS, ali smo jedan uspjeli da zaustavimo”, piše u saopštenju.

Saopšteno je da Lalošević nije poštovao jasno razgraničenje nadležnosti i odgovornosti u sistemu odlučivanja i je time nanio dodatnu štetu.

“Shodno načelima pravde i pravičnosti, po zakonu, po moralu, po razumnom rasuđivanju, v.d. direktora Uprave za sport i mlade morao je što hitnije biti razriješen državne funkcije koju je do sada obavljao”, piše u saopštenju.

Navodi se da će MPNKS će uraditi sve da učinjene greške i propuste ispravi i sanira u najkraćem mogućem roku, kao i da sportistima obezbjedimo optimalne uslove za rad i za postizanje vrhunskih rezultata na svim međunarodnim takmičenjima.

“MPNKS nije politička partija i kod nas su javni funkcioneri promjenljivi, bez izuzetka. Praksa koja izgleda i dalje postoji u pratijskom sistemu, čast izuzecima, da je mjera kvaliteta rada nekog u Vladi da li se dira u partijsku funkciju ili ne, za MPNKS ne postoji”, saopšteno je iz MPNKS.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...