fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPredloženo da Vlada iz tekuće rezerve budžeta obezbijedi novac za plate

Predloženo da Vlada iz tekuće rezerve budžeta obezbijedi novac za plate

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Premijer Duško Marković predložio je rukovodstvu Opštine Budva da Vlada iz tekuće rezerve budžeta obezbijedi novac za plate zaposlenima u opštinskim službama, kako bi trenutno gorući problem bio riješen u najkraćem roku.

On je kazao da su ga današnji razgovori u Budvi i informacije o aktuelnoj situaciji u toj opštini zabrinuli, ali i ohrabrili da će prevazići trenutne probleme.

„Odmah da kažem da smo danas predložili da trenutno gorući problem isplate zaostalih plata u opštinskoj administraciji riješimo tako što će Vlada obezbijediti novac iz tekuće rezerve budžeta i to u najkraćem roku“, rekao je Marković na kraju radne posjete Budvi.

Kako je naveo, naknadno će definisati odnose između države i Opštine Budva po pitanju blokade opštinskog računa.

Marković je rekao da je neprijatno iznenađen „činjenicom da je donedavna vlast za nešto više od tri godine maltene duplirala broj zaposlenih u opštinskoj administraciji, kojih sada ima blizu 500“.

Predsjednik Opštine Budva Nikola Divanović kazao je da je naslijedio veliki izazov sa posebnim akcentom na brigu za zaposlene i njihovu ugroženu egzistenciju.

„Tražili smo rješenje i našli smo ga. Kao rezultat komunikacije sa Vladom zaposleni u Opštini Budva će u narednih nekoliko dana primiti zarade, a mi ćemo transparentno rješavati pitanje blokade računa i sva ostala otvorena pitanja u narednom četvorogodištu“, kazao je Divanović.

Prema njegovim riječima, zaposleni u opštini Budva danas su “taoci jedne prošle neodgovorne i bezidejne politike, čija su neodgovornost i neznanje rezultirali blokadom opštinskog računa“.

Divanović je naveo da to što su „došli na gotovu štetu“ ne umanjuje njihov osjećaj odgovornosti, niti entuzijazam da se bave tim gorućim problemom.

Kako je saopšteno iz Vlade, Marković je u Budvi razgovarao i sa privrednicima iz oblasti ugostiteljstva i turizma.

Navodi se da su hotelijeri, ugostitelji i predstavnici udruženja privatnih izdavalaca snažno pozdravili mjere čiji je treći paket Vlada nedavno usvojila.

„Posebno su privrednici pozdravili reprogramiranje kredita kod poslovnih banaka i Investiciono – razvojnog fonda uz subvencionisanje kamate, kao i snižavanje stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) na sedam odsto“, kaže se u saopštenju.

Na sastanku je saopšteno da je turistička privreda, koja ima kreditna zaduženja, tim Vladinim mjerama spašena.

Marković je na kraju posjete kazao da je jasno da su mnogi planovi sada uslovljeni krizom zbog pandemije koronavirusa i da se to posebno odnosi na turističku destinaciju kakva je Budva.

Kako je rekao, Vlada je obezbijedila značajnu pomoć kroz tri paketa ekonomskih mjera, od kojih je posljednji bio fokusiran na turističku privredu.

„Obezbijedili smo kratkoročnu sanacionu pomoć od preko 83 miliona EUR, kao i dugoročne mjere od više do 131 milion EUR po hitnom postupku“, naveo je Marković.

Kako je dodao, Vlada je uputila parlamentu i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u, kojima je snižena stopa na sedam odsto u turizmu i ugostiteljstvu, sa važenjem do kraja avgusta sljedeće godine.

„Vjerujem da će sve te mjere ublažiti posljedice loše turističke sezone i da ćemo, što bi se reklo „na nogama“ dočekati narednu sezonu i očekivani povratak u normalne privredne tokove“, kazao je Marković.

On je rekao da sa žaljenjem konstatuje što se ovih dana mogu čuti besmislene kritike da su Vlada i Nacionalno koordinacciono tijelo „uništili turističku sezonu“ jer nijesu širom otvorili granice.

„A na te optužbe ja odgovaram i ovoga puta: zdravlje naših građana je uvijek bilo naš prioritet, a Budvani neka se sami sjete ko je nedozvoljenim okupljanjima ispred zgrade Opštine doprinio da se koronavirus ponovo raširi baš pred početak turističke sezone“, kazao je Marković.

On je danas razgovarao sa Budvanima i o Planu generalne regulacije na teritoriji opštine čija je izrada počela prije nekoliko mjeseci.

„Strateško planiranje i organizacija prostora su od suštinske važnosti za dalje upravljanje gradom i očekujem da u narednih godinu i po možemo dobiti taj dokument, koji će otvoriti nove perspektive za razvoj Budve. Pozivam i građane Budve da učestvuju u javnim raspravama o novom Planu“, naveo je Marković.

On je rekao da je insistirao i da se ubrza dinamika realizacije dva važna infrastrukturna projekta u Budvi – rekonstrukcije puta Tivat – Jaz sa izgradnjom bulevara i regionalnog vodovoda, kao i magistralnog puta Kamenovo – Petrovac – Bar.

Kako je naveo Marković, vrijednost tih radova je više od 65 miliona EUR.

„Taj novac se mora potrošiti bez odlaganja“, dodao je Marković.

On je kazao da je uvjeren da novo opštinsko rukovodstvo ima i znanja i energije da vrati Budvi nekadašnji sjaj, u čemu će, kako je poručio, imati maksimalnu pomoć nove Vlade.

„Budvi želim da se ružne scene, siledžijsko ponašanje i sve ono čemu smo svjedočili prethodnih sedmica ispred zgrade Opštine više nikad ne ponove“, zaključio je Marković.

Najčitanije