Naslovnica Glavna vijest Pandemija dodatno ugrozila položaj zaposlenih

Pandemija dodatno ugrozila položaj zaposlenih

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pandemija koronavirusa doprinijela je da se položaj zaposlenih u Crnoj Gori dodatno dovede u pitanje, a država bi trebalo da adekvatnim ekonomskim mjerama pomogne poslodavcima da što bezbolnije po radnike prevaziđu ekonomsku krizu, smatraju u Savezu sindikata (SSCG).

„Položaj zaposlenih u Crnoj Gori, kao i globalno, nije na zavidnom nivou, a aktuelna pandemija svakako je doprinijela da se on dodatno dovede u pitanje, posebno ako se ima u vidu činjenica da je došlo do potpune obustave rada u pojedinim djelatnostima“, kazali su agenciji Mina-business predstavnici SSCG.

Oni su dodali da je pandemija koronavirusa posebno dovela u pitanje položaj zaposlenih u sektoru turizma i ugostiteljstva, kao i veleprodaje i maloprodaje robe široke potrošnje.

„Samim tim, znatan broj zaposlenih ostao je bez posla, posebno onih koji su imali ugovore o radu na određeno vrijeme“, rekli su iz SSCG.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) riječ je o više od tri hiljade radnika.

„Svakako taj broj nije konačan, ako se ima u vidu da se veliki broj bivših radnika nije prijavio na ZZZ. Ne treba zanemariti ni one koji su radili u zoni sive ekonomije“, saopštili su iz SSCG.

Oni su naveli i da zaposleni koji su radili u vrijeme pandemije, nijesu imali idealne uslove za to, posebno ako se ima u vidu nedostatak zaštitne opreme, odnosno maski, rukavica i dezinfekcionih sredstava, što je moglo prouzrokovati dodatno širenje virusa.

SSCG, prema riječima njegovih predstavnika, već duže vrijeme posebnu pažnju poklanja pitanju zdravlja i zaštite zaposlenih na radu.

„Pritom se ne smije dozvoliti amnestija poslodavaca koji i u redovnim uslovima ne poštuju mjere zaštite na radu, te na taj način svakodnevno ugrožavaju zdravlje i bezbjednost zaposlenih“, poručili su iz SSCG.

Oni smatraju da bi pandemija koronavirusa trebalo da dodatno, još jače skrene pažnju na to izuzetno važno pitanje, jer su zdravlje i bezbjednost zaposlenih na prvom mjestu.

Iz SSCG su naveli da su prethodni mjeseci pokazali da je neophodna još istrajnija borba protiv neformalne ekonomije, odnosno formalizacije neformalnog zaposlenja.

„Zato je preporuka SSCG da se formalizuje neformalni rad i stvore uslovi za otvaranje novih i sigurnih radnih mjesta, kao i da država učini napore kako bi se adekvatnim ekonomskim mjerama pomoglo poslodavcima da što bezbolnije po zaposlene prevaziđu ekonomsku krizu“, zaključili su predstavnici SSCG.

Najčitanije