fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPad ekonomije u ovoj godini devet odsto

Pad ekonomije u ovoj godini devet odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorska ekonomija bi, prema najnovijim prognozama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u ovoj godini trebalo da oslabi devet odsto.

U najnovijim aprilskim ekonomskim izgledima, koje izrađuje MMF, navodi se da bi crnogorski bruto domaći proizvod (BDP) u narednoj godini trebalo da ojača 6,5 odsto.

Inflacija bi, prema prognozama u koje je agencija Mina-business imala uvid, u ovoj godini trebalo da iznosi 0,7 odsto, a u narednoj 0,9 odsto.

MMF, kada je u pitanju bilans tekućeg računa u Crnoj Gori, u ovoj godini predviđa manjak od 17,9 odsto, u narednoj 14 odsto.

Ekonomija Hrvatske bi u ovoj godini trebalo da padne devet odsto, Albanije i Bosne i Hercegovine (BiH) po pet odsto, Sjeverne Makedonije četiri odsto i Srbije tri odsto.

MMF procjenjuje, da bi među evropskim zemljama tokom ove godine najlošije mogle da prođu Italija i Španija, koje su i najviše pogođene pandemijom koronavirusa, a kojima se prognozira pad od 9,1 odnosno osam odsto.

Francuski BDP bi mogao da padne 7,2 odsto, a njemački sedam odsto, dok bi ukupna eurozona doživjela pad od 7,5 odsto.

Privreda Sjedinjenih Američkih Država (SAD) bi, prema procjenama, trebalo da doživi pad BDP-a od 5,9 odsto.

MMF za narednu godinu najbrži oporavak predviđa Njemačkoj, koja bi mogla da zabilježi rast BDP-a od 5,2 odsto, a slijede Italija, Francuska i Španija sa približno istim rastom od 4,8 odsto, 4,5 i 4,3 odsto.

Japanu se za ovu godinu predviđa pad od 5,2 odsto, Kanadi 6,2 odsto, a Velikoj Britaniji 6,5 odsto.

Ove zemlje mogle bi u narednoj godini da zabilježe rast privrede od tri odsto, 4,2 odsto, odnosno četiri odsto.

Rusija ove godine može da očekuje pad BDP-a od 5,5 odsto, uz oporavak naredne godine i rast od 3,5 odsto.

Najčitanije