fbpx
NaslovnicaGlavna vijestOrganizuju online uživo promociju crnogorskog turizma

Organizuju online uživo promociju crnogorskog turizma

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kineska kompanija Changhong planira da do kraja aprila organizuje online uživo akciju promocije crnogorskog turizma, kako bi privukla više turista iz Kine u Crnu Goru, saopštila je novinarka China Media grupe, Yu Xi.

„Kina u ovom trenutku zajedno sa crnogorskim prijateljima traži rješenje, ne samo za svladanje trenutne krize, nego i za obnovu poslovanja, jer život nakon epidemije koronavirusa treba da bude bolji“, rekla je Yu Xi agenciji Mina-business.

Ona je dodala da na kineskom jeziku riječ kriza predstavlja kombinaciju znakova opasnosti i prilike.

„U kineskoj filozofiji opasnost i prilika postoje zajedno, što znači da prilika dolazi kad savladamo opasnost. U Kini postoji citat koji kaže da iako imamo bezbrojne probleme, uvijek postoji više rješenja“, poručila je Yu Xi.

Ona je, govoreći o epidemiji koronavirusa u Kini, podsjetila da su kineski grad Vuhan i provincija Hubei zatvoreni 23. januara, kada je potvrđeno 495 slučajeva Covid-19. Narednih dana je kontrolisan ulaz i izlaz iz kineskih gradova i provincija, kako bi se suzbilo širenje virusa.

„Restorani i šoping molovi su ostali bez posjetilaca, iako je trebalo da se proslavlja kineska Nova godina. Uslijedila je „pauza” u društvenom životu i poslovanju, tako da je više nego jasno koliko će to negativno uticati na kinesku ekonomiju“, saopštila je Yu Xi.

Ona je navela da u Kini još nijesu objavljeni ekonomski podaci za prvo tromjesečje, ali da je očigledno da oni neće biti dobri u poređenju sa periodom prije epidemije.

Yu Xi je kazala da se situacija u Kini u drugom tromjesečju ublažava, pa se radnici vraćaju na posao, iako su mnoge strane narudžbe otkazane.

„Ekonomisti procjenjuju da ako je problem u prvom tromjesečju bio prekid proizvodnje u fabrikama, u drugom će to biti otkaz stranih narudžbi“, rekla je Yu Xi.

Ona je navela da istovremeno, slično kao tokom epidemije SARS-a prije 17 godina, digitalna ekonomija u Kini doživljava veliki uspon.

„U decembru, kada je delegacija novinara iz Crne Gore posjetila najvećeg kineskog internet trgovca JD.com, predstavnici te kompanije su više puta kazali kako je epidemija iz 2003. godine u određenom smislu podstakla razvoj digitalne ekonomije, koja ima intenzivne veze s običnim građanima“, rekla je Yu Xi.

Ona je saopštila da je od 2012. do 2018. godine obim kineske digitalne ekonomije porastao sa 11,2 biliona na 31,2 biliona juana (CNY), dok je udio u bruto domaćem proizvodu (BDP) skočio sa 20,8 odsto na 34,8 odsto i njen ukupan obim se nalazi na drugom mjestu u svijetu.

„Izbijanje epidemije Covid-19 još jasnije je pokazao ulogu i vrijednost digitalne ekonomije“, poručila je Yu Xi.

Ona je dodala da su vodeći internet trgovci, koristeći prednost lanaca snabdijevanja, distribucije i prodaje robe, igrali pozitivnu ulogu u obezbjeđenju tržišta tokom perioda u kojem su građani morali ostati kući.

„Prema statistici jednog internet trgovca, od Proljećnog festivala do početka februara prilično je povećana potražnja za svakodnevnom robom, odnosno žitaricama i uljem, instant hranom i bijelim sirćetom. Obim prodaje povrća preko interneta porastao je devet puta u odnosu na isti period prošle godine, mesa i jaja skoro sedam i po puta, a kineskih valjušaka, tijesta i druge smrznute hrane više od sedam puta. To je pokazalo da građani imaju veliki entuzijazam za kupovinu na internetu i da ima dovoljno robe za svakodnevni život“, kazala je Yu Xi.

Ona je dodala da je potreba građana da u periodu karantina kupuju preko interneta, imaju dostavu bez kontakta, ali i online predavanja, omogućila dodatni razvoj digitalne ekonomije.

Kada je riječ o politikama i mjerama za oporavak zemlje od epidemije, Yu Xi je navela da su luka i mala i srednja preduzeća dvije najvažnije tačke.

„Luka Ningbo je prošle godine zabilježila ukupan utovar i istovar robe od 1,12 milijardi tona, po čemu se 11 godina zaredom nalazi na prvom mjestu u svijetu. Ukupan utovar i istovar robe u toj luci je u prva dva mjeseca iznosio 163 miliona tona, uz rast veći od 98 odsto u odnosu na isti period prošle godine“, rekla je Yu Xi.

Ona smatra da je lučko poslovanje pokazatelj ekonomske situacije. Prema statističkim podacima više od 90 odsto robe u kineskoj spoljnoj trgovini se uvozi ili izvozi preko luka.

„Doprinos Kine rastu svjetske ekonomije već više godina zaredom iznosi skoro 30 odsto, zbog čega kinesko lučko poslovanje ima neobično veliki značaj za svjetsku trgovinu. Uz postepenu obnovu rada luke Ningbo, najveća svjetska kompanija za kontejnerski prevoz, Maersk, pozdravila je obnavljanje poslovanja glavnih kineskih luka i dodala da je zahvaljujući spremnosti kineskih luka, robni prevoz u Roterdamu i drugim lukama postao aktivniji“, saopštila je Yu Xi.

Ona je podsjetila da su u martu kinesko Ministarstvo prometa i Nacionalni komitet za razvoj i reformu najavili su da će lučke naknade za sigurnost tereta i postrojenja od 1. marta do 30. juna biti snižene 20 odsto. To je bila jedna od važnih politika s ciljem podsticaja obnove poslovanja luka.

„Ako kažemo da su luke važne za spoljnu trgovinu Kine, mala i srednja preduzeća su važna za razvoj kineske ekonomije. U Kini male i srednje kompanije obezbjeđuju više od 50 odsto poreskih prihoda, preko 60 odsto BDP-a, više od 70 odsto tehničkih inovacija, preko 80 odsto zaposlenosti u ruralnim područjima i iznose više od 90 odsto ukupnog broja preduzeća“, objasnila je Yu Xi.

Ona je dodala da u postojećoj slici pandemije koronavirusa u svijetu, kineska preduzeća nastoje da proizvedu zaštitni materijal za cijeli svijet. U tom smislu, stabilnost kineskih preduzeća predstavlja i stabilnost kineske ekonomije, kao i svjetske borbe protiv epidemije i ekonomskog razvoja.

„Na nedavnom sastanku centralne Vlade Kine odlučeno je da će kvote za rekreditiranje i olakšice za male i srednje velike banke biti proširene za bilion CNY, što je oko 141 milijardu USD. Kina će sprovesti smanjenje zahtijevanog udjela rezervi za male i srednje velike banke i predvoditi ih u nuđenju zajmova za mala i srednje velika preduzeća po povoljnim kamatnim stopama kredita“, saopštila je Yu Xi.

Ona je kazala da je donijeta i odluka o povećanju izdavanja posebnih obveznica lokalnih vlasti zbog podrške efikasnom investiranju, naglašavajući kako bi prioritet trebalo dati područjima s velikim projektima i niskim rizicima.

„Kina će povećati podsticaje i izuzeća od poreza za kupovinu vozila na nove oblike energije za još dvije godine. Očekuje se da će se od marta investicije oporavljati, posebno u digitalnu ekonomiju, uključujući nove infrastrukture 5G, industrijskog i interneta stvari“, rekla je Yu Xi.

Ona je navela da je u martu skoro 30 provincija objavilo planove investicionih projekata od nekoliko desetina biliona CNY, što će doprinijeti rastu ekonomije.

Yu Xi je saopštila da uprkos preovlađujućem mišljenju da se trenutna kriza u svijetu može prevazići međunarodnom saradnjom, nažalost postoje i oni koji smatraju da je Kina kriva za sve, da je stvorila i širila virus i da sada od toga zarađuje.

„I Kina je, međutim, žrtva epidemije“, poručila je Yu Xi.

Prema podacima Kineske državne carine, objavljenim 14. januara, u prošloj godini je obim spoljne trgovine Kine iznosio 31,54 biliona CNY sa stopom rasta od 3,4 odsto. Obim uvoza, izvoza i ukupan obim uvoza i izvoza stvorili su novi rekord u istoriji.

„Znači ako je Kina nakon katastrofe mogla nastaviti pozitivan trend, onda uopšte nema potrebe da zarađuje od virusa“, smatra Yu Xi.

Ona je podsjetila da se prije epidemije polovina ukupne količine zaštitnih maski na svjetskom tržištu proizvodila u Kini, koja je ispunila standard različitih zemalja, uključujući EU standard.

„Da li Kina treba tek sada da zarađuje od prodaje zaštitnih maski? Kina ima 1,4 milijarde stanovnika. Koliko maski treba Kina da proda da bi zaradila dovoljno za toliko stanovnika? Zarađivanje od krize nikad nije opcija“, poručila je Yu Xi.

Ona smatra da u globalizacijskom svijetu nijedna zemlja nije izolovano ostrvo, i da bi, jedino ako je cijelom svijetu dobro, onda i Kini moglo biti tako.

Najčitanije