fbpx
NaslovnicaCrna GoraOd obnove nezavisnosti broj pristalica SPC-a porastao za 20 odsto

Od obnove nezavisnosti broj pristalica SPC-a porastao za 20 odsto

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori se, od obnove nezavisnosti, broj građana koji se izjašnjavaju da pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) povećao za 20 odsto, pokazala je analiza Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

Ta nevladina organizacije (NVO), u cilju analize trendova političkog javnog mnjenja, objavila je danas analizu „Gdje je crnogorsko društvo 16 godina od obnove državne nezavisnosti?“.

Iz CEDEM-a su objasnili da se u tom dokumentu analiziraju trendovi ključnih indikatora koji su informativni u društvenom i političkom smislu.

Analiza je pokazala da je procenat onih koji su islamske i katoličke vjeroispovijesti stabilan, dok se kumulativno linearno povećavao broj građana koji kažu da pripadaju SPC i smanjivao broj koji kažu da pripadaju Crnogorske pravoslavne crkve (CPC).

“Podatak jednostavno ukazuje da se u pravoslavnom korpusu procenat onih koji kažu da pripadaju SPC povećao za 20 odsto, dok se za referentni procenat smanjio procenat onih koji kažu da pripadaju CPC. Drugim riječima, SPC je vremenom dobijala na snazi“, kazali su iz CEDEM-a.

Navodi se da se od 2011. smanjuje procenat građana koji kažu da se Crna Gora kreće pravim putem i povećava broj onih koji smatraju da država ide pogrešnim putem.

“Tačnije, od 2011. godine procjena pozitivnog smjera se smanjila za preko 26 odsto, a procenat onih koji kažu da se zemlja kreće pogrešnim smjerom povećan je za gotovo 30 odsto”, objasnili su iz CEDEM-a.

Ističe se da nalazi pokazuju da, kumulativno posmatrano, DPS danas ima oko deset odsto manje glasova nego što je to bio slučaj u prvom istraživanju obavljenom 2007. godine.

Iz CEDEM-a u istakli da su prosrpske partije ojačale za oko sedam odsto, građanske za oko šest i da je referentna rastuća vrijednost za manjinske partije nešto preko tri odsto.

Kako su dodali broj apstinenata se smanjio za više od šest odsto.

„Drugim riječima, trend jednostavno ukazuje na volatilnost koja se može iskazati na sledeći način: deset odsto glasača DPS-a su „prešli“ u građanske i manjinske partija, a šest odsto apstinenata su postali glasači prosrpskih partija“, kazali su iz CEDEM-a.

Kako su objasnili, ako se uporedii poslednji i prvi talas istraživanja, od februara 2007. godine, DPS je na gubitku od preko 16 odsto, dok su prosrpske partije u porastu za više od pet dosto, građanske za preko sedam i manjinske za manje od četiri odsto.

U toj nevladinoj organizaciji smatraju da je jako važno analizirati promjene kada je riječ o opredijeljenim glasačima od izbora 2020. godine do danas.

Ističe se da u tom smislu, bilježi veoma blagi pad DPS-a u ukupnom broju glasača, ali se usljed smanjene apstinencije ovaj pad značajno negativnije odražava na njihov rejting”.

“Veliki broj nekadašnjih apstinenata je „ušao“ u biračko tijelo, te se smanjenjem apstinencije značajno povećava procenat podrške prosrpskim partijama”, rekli su iz CEDEM-a.

Navodi se da je sledeći indikator koji su pratili stav prema integraciji u Evropsku uniju (EU).

Podaci, kako je pokazala analiza, ukazuju na stabilnu i snažnu podršku integracijama EU među glasačima DPS-a, manjinskih i građanskih partija.

“Sa druge strane, imamo blagi pad podrške među apstinentima i značajan pad podrške među prosrpskim glasačima, i sve to, naravno, ako se uporedi prvi i poslednji talas istraživanja”, objasnili su iz CEDEM-a.

Oni su kazali da ta mjerena vrijednost, bez obzira na poslednji regresivni talas, ukazuje da je više od 20 odsto veći broj prosrpskih glasača koji podržavaju EU u odnosu na avgust 2020. godine.

“Drugim riječima, među prosrpskim glasačima nakon pada DPS-a je značajno povećana podrška EU integraciji”, istakli su CEDEM-a.

Prema njihovim riječima, podrška NATO integracijama značajno je povećana u prethodnih 15 godina.

“Podaci pokazuju da je danas 13 odsto više onih koji podržavaju NATO nego što je to bio slučaj u prvom istraživanju 2007. godine”, rekli su iz CEDEM-a.

Analiza je pokazala da je broj onih koji su protiv NATO je smanjen za oko tri odsto, ali da je zato značajno smanjen i broj onih koji nemaju stav.

“Podaci pokazuju da je nakon izbora u avgustu 2020. godine, značajno povećan rast podrške NATO, i to ako se uporede izbori u 2020. godini i mjerene vrednosti s kraja 2021. godine, govorimo o rastu podrške od oko 20 odsto”, objasnili su iz CEDEM-a.

Navodi se da je podrška NATO danas u odnosu na prvo istraživanje obavljeno 2007. godine značajno povećana među glasačima DPS-a, građanskih i manjinskih partija i među apstinentima.

Ukazuje se da je sa druge strane, podrška smanjena za preko osam odsto među glasačima prosrpskih partija.

Iz CEDEM-a su rekli da podaci pokazuju da je u cjelokupnom periodu, za više od četiri odsto smanjen procenat građana koji smatraju da se Crna Gora u spoljnoj politici treba oslanjati na EU,

“Za gotovo 16 odsto je smanjen broj onih koji smatraju da oslonac treba tražiti u Rusiji, dok je procenat onih koji kao prvog spoljnopolitičkog partnera vide SAD veoma malo povećan – nešto preko dva odsto”, istakli su iz CEDEM-a.

Navodi se podaci ukazuju da je zapadna orijentacija u Crnoj Gori dominantna u odnosu na nezapadnu.

Kako su objasnili „više nego dva puta je više građana koji su zapadno orijentisani, u odnosu na one koji su nezapadno orijentisani.

Iz CEDEM-a su kazali da su depolitizacija javne uprave i borba protiv korupcije prepoznati kao najvažniji prioriteti u okviru reformskog procesa.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije