fbpx
NaslovnicaCrna GoraNapredak Crne Gore usporen, nova vlada mora uraditi više

Napredak Crne Gore usporen, nova vlada mora uraditi više

Podgorica, (MINA) – Evropski parlament (EP) kontinuirano podržava put Crne Gore u Evropsku uniju (EU), ali je napredovanje usporeno i nova vlada mora učiniti više, poručio je stalni izvjestilac EP za Crnu Goru, Tonino Picula.

Odbor za vanjske poslove EP usvojio je danas Izvještaj o napretku Crne Gore, čiji je Picula autor.

Izvještaj je, kako je saopšteno, izglasan sa 64 glasa za, sedam protiv i četiri uzdržana.

Picula je, na predstavljanju izvještaja, kazao da je Crna Gora predvodnik politike proširenja u praksi, i da se ta činjenica se ne smije zanemariti kada se raspravlja o ubrzanju procesa dodjeljivanja kandidacijskih statusa i pristupanja EU.

U isto vrijeme, kako je naveo, treba naglasiti da od prošlog godišnjeg izvještaja Crna Gora gotovo nije napredovala na svom evrointegracijskom putu.

“Nažalost, nijedno poglavlje nije zatvoreno od 2017. godine”, rekao je Picula.

U izvještaju je, kako se navodi, još jednom izražena kontinuirana podrška evropskoj integraciji Crne Gore i njenim građanima koji u veoma visokom postotku podržavaju članstvo u EU.

Navodi se da su u dokumentu konstatovane i sve prepreke napretku i provođenju reformi.

“Izvještaj je ujedno i izraz jedinstvenog stava proevropskih političkih grupa u Evropskom parlamentu o nedostacima koje treba ubrzano otklanjati, ali i nade da se nova vlada neće suočavati s problemima stare, što podrazumijeva njenu veću operativnost i kontinuiranu podršku Skupštine”, rekao je Picula.

On je dodao da pregovaračka struktura duže vrijeme nije bila funkcionalna, i da je potreban kompletan i učinkovit pregovarački tim kako bi se napredak ostvario.

U Izvještaju je naglašena zabrinutost zbog stalnih političkih napetosti unutar izvršne i zakonodavne vlasti, nedostatnog napretka u reformi pravosuđa i zbog raširenosti korupcije – dvije ključne reforme za koje je potrebna zakonodavna potpora.

“Kao i ograničen napredak u području slobode medija, u borbi protiv dezinformacija, govora mržnje, uznemiravanja na internetu, politički pristranog izvješćivanja te stranog utjecaja u crnogorskim medijima”, kaže se u saopštenju.

Sa druge strane, kako je rekao Picula, pozdravljen je određeni napredak ostvaren u borbi protiv organiziranog kriminala i u međunarodnoj policijskoj saradnji.

“I još važnije, kontinuirano i potpuno usklađivanje Crne Gore sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, među ostalim i sankcijama EU Rusiji, kao i njeno aktivno sudjelovanje u misijama i operacijama u okviru zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU”, naveo je Picula.

Na kraju, kako je rekao Picula, izvještaj poziva na konstruktivan i uključiv politički dijalog uz predanost svih parlamentarnih stranaka kako bi se postigao napredak u ključnim reformama povezanima s EU, kako bi se umjesto bojkotovanja državnih institucija ojačalo njihovo funkcioniranje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Penzioneri traže hitnu reformu sistema PIO

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Savez udruženja penzionera Crne Gore tražio je od Vlade hitnu reformu...