fbpx
NaslovnicaGlavna vijestMilatović: Sezona iznad svih očekivanja

Milatović: Sezona iznad svih očekivanja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Projekcije da će tokom ove sezone biti ostvareno 65 odsto prihoda od turizma u odnosu na 2019. godinu, biće, sve je izvjesnije, premašene, saopštio je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović.

On je u Skupštini odgovarajući na poslanička pitaja kazao da se u ovom trenutku, zahvaljujući naporima koje je Vlada uložila, svjedoči turističkoj sezoni koja je iznad svih očekivanja.

Poslanik Demokrata, Danilo Šaranović pitao je da li su projekcije u vezi sa turističkom sezonom od 65 odsto iz 2019. godine optimistične ili realne.

Milatović je kazao da, zahvaljujući kvalitetnoj pripremi sezone, obezbijeđenoj povoljnoj epidemiološkoj situaciji u zemlji, promociji i podršci privredi, mogu biti zadovoljni dosadašnjim tokom turističke sezone.

“Vlada je zahvaljujući kvalitetnom konceptu oporavka turizma, uz saradnju sa javnim i privatnim sektorom, stvorila preduslove da danas imamo izvanredne podatke, bolje od svih turističkih zemalja Mediterana, poput Hrvatske, Italije, Španije, Grčke, Kipra i Turske”, naveo je Milatović.

On je dodao da je u potpunosti imunizovano oko 150 hiljada građana, što je trećina odraslog stanovništva, među kojima je značajan broj turističkih radnika. Vlada je donijela zdravstveno – bezbjednosne protokole za sektor turizma i ugostiteljstva, omogućila besplatno PCR testiranje za turiste kojima je to potrebno pri povratku u matičnu zemlju i obezbijedila besplatno bolničko liječenje u slučaju da turisti obole od koronavirusa tokom boravka u Crnoj Gori.

“Politika otvorenih granica, na prvom mjestu ka tržištu regiona, ali i ka ostalim strateški važnim tržištima, te dobar odnos cijene i kvaliteta turističkih usluga u destinaciji doprinijeli su da iz sedmice u sedmicu bilježimo sve bolje rezultate”, rekao je Milatović.

Danima vikenda se, kako je naveo, bilježi veliki broj domaćih gostiju, koji i ove godine, većinom, odmor provode u svojoj zemlji, kako zbog neizvjesnosti situacije sa pandemijom, tako i zbog činjenice da je ove godine Ministarstvo ekonomskog razvoja dodijelilo oko 25 hiljada turističkih vaučera za prosvjetne i zdravstvene radnike, čime su snažno pomogli privatni registrovani smještaj.

“Najviše gostiju dolazi iz zemalja regiona, na prvom mjestu iz Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, ali i iz drugih susjednih zemalja, a nakon što je Crna Gora, ispunivši uslove prvi put nakon jula prošle godine, stavljena na zelenu listu EU epidemiološki bezbjednih zemalja, došlo je do intenzivnijih turističkih kretanja iz zemalja EU”, naveo je Milatović.

On je kazao da je, na osnovu podataka o turističkom prometu u opštinama, koje lokalne turističke organizacije dostavljaju Nacionalnoj(NTO), u petak u Crnoj Gori boravilo oko 140 hiljada registrovanih turista, što je deset puta više nego u istom periodu prošle godine, a što je ostvarenje od 83 odsto u odnosu na isti dan 2019. godine.

Od toga je skoro 137 hiljada bilo stranih turista.

“To je rezultat svih napora koje je Vlada uložila, prije svega u obezbjeđenju povoljne epidemiološke situacije i ekonomske podrške turističkoj privredi. Nadam se da ćemo zajednički, poštovanjem mjera i daljom vakcinacijom doprinijeti da ovako izvanredna sezona traje što duže”, zaključio je Milatović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije