fbpx
NaslovnicaGlavna vijestMarojević: Konkurenti preuzimaju naše goste

Marojević: Konkurenti preuzimaju naše goste

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ključno je utvrditi precizan datum otvaranja granica kako bi se spriječilo odlivanje turista na druga tržišta, ocijenila je izvršna direktorica kompanije Fly Montenegro, Ana Marojević i dodala da konkurenti preuzimaju goste koji su već kupili aranžmane za Crnu Goru.

Ona je Pobjedi kazala da se ove sezone ne može očekivati značajan broj turista iz Zapadne Evrope, s obzirom na unutrašnju zatvorenost Evropske unije (EU) i preporuka građanima da ljetuju u svojim zemljama.

“Tržišta koja su perspektivno otvorena za nas su Ukrajina, Bjelorusija, Rusija, Izrael, zemlje Balkana, Češka, Poljska, Mađarska. Da li će se i u kojem obimu realizovati aranžmani iz ovih zemalja zavisi od preciznog datuma otvaranja naših granica za turiste sa tih tržišta”, kazala je Marojević.

Ona smatra da su konkurentna tržišta već u prednosti u odnosu na Crnu Goru.

“Već nam preuzimaju dio turista koji su inače tradicionalno naši gosti i već su kupili aranžmane za Crnu Goru. Da se razumijemo, prioritetna je zaštita zdravlja našeg stanovništva, ali očigledno postoje mehanizmi kontrole koje primjenjuje većina zemalja, koji podrazumijevaju zaštitu zdravlja stanovnika ali i dolazak turista”, kazala je Marojević.

Marojević, koja se bavi avio-saobraćajem i dovođenjem gostiju iz Kine, je dodala da potvrđeni aranžmani i za njih organizovani letovi nijesu realizovani zbog neotvaranja crnogorskih granica.

“Letovi iz Bjelorusije, planirani od 16. i 23. juna, preusmjereni su na Albaniju, dok realizacija letova od 1. jula zavisi od otvaranja granica. Ključno je utvrditi precizan datum otvaranja granica kako bi se spriječilo odlivanje naših turista na druga tržišta”, navela je Marojević i dodala da su avio-kompanije spremne.

Prema njenim riječima, ako se granice prije otvore, može se očekivati kakva-takva posjeta i djelimično spašena sezona. Što bude manji pad prihoda, šanse za oporavak ekonomije, koja zavisi od turizma i usluga, će biti veće.

Kako je navela, specifičnost njihovog poslovanja je u vezanosti za avio-saobraćaj i za kinesko tržište.

“Iako je mjerama protiv pandemije naše poslovanje zaustavljeno posljednja tri mjeseca, nijesmo dali otkaz nijednom zaposlenom”, tvrdi Marojević i dodaje da su formirali obučen i specijalizovan tim i da im je stalo da sačuvaju ljudske resurse.

Najčitanije