fbpx
NaslovnicaGlavna vijestIzvođaču radova na auto-putu isplaćeno 706,6 miliona

Izvođaču radova na auto-putu isplaćeno 706,6 miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kineskoj kompaniji China Road and Bridge Corporation (CRBC) je od početka gradnje dionice auto-puta Smokovac – Mateševo do kraja aprila ove godine uplaćeno 706,6 miliona EUR, od čega su podizvođači dobili 459,5 miliona EUR, pišu Vijesti.

U odgovoru Ministarstva finansija na pitanje poslanika Aleksandra Damjanovića navodi se da je izvođač radova, CRBC oslobođen plaćanja carine i poreza na dodatu vrijednost (PDV) pri uvozu, što je ukupno od 2015. do juna ove godine 48 miliona EUR.

Vijesti pišu da ukupna oslobađanja od državnih dažbina iznose 225 miliona EUR, prema onome što je sada odgovoreno Damjanoviću i ranijim odgovorima iz Poreske uprave (PU).

Kod povraćaja akciza navedene su sume po godinama i izvođaču i podizvođačima, što je zaključno s krajem marta iznosilo devet miliona EUR. Od tog iznosa CRBC-u je vraćeno 5,6 miliona za akcize, Bemaxu 1,8 miliona, Cijevni komerc oko 890 hiljada, Montenegro petrolu oko 650 hiljada, Ramelu 2,9 hiljada i Kodaru hiljadu EUR.

Kod oslobađanja od poreza i doprinosa na zarade stranih radnika angažovanih kod CRBC-a, navode da je ukupno oslobađanje iznosilo 27,3 miliona. Navodi se i broj angažovanih stranih radnika po godini, kojih je najviše bilo 2018. godine, 322.

Po ta tri osnova carina i uvoznog PDV-a, akciza i poreza i doprinosa na strane radnike, izvođač i njegovi podizvođači oslobođeni su plaćanja dažbina u iznosu od 84,3 miliona EUR.

Nevladina organizacija Akcija za socijalnu pravdu je ranije od PU dobila javni podatak da je oslobađanje od naplate PDV-a u domaćem prometu bilo 131,6 miliona EUR od početka gradnje zaključno sa septembrom prošle godine, a zatim još 9,2 miliona od oktobra do kraja marta, odnosno ukupno 140,8 miliona EUR. Zbir oslobađanja po tri osnova saopštena Damjanoviću i oslobađanja od PDV-a u nadležnosti PU je 225 miliona EUR.

Ministarstvo finansija je Damjanoviću dalo podatke o isplatama podizvođačima po godinama u iznosima bez PDV-a od čijeg plaćanja su oslobođeni. U prvoj godini gradnje podizvođačima je uplaćeno 35,9 miliona EUR, a naredne 56 miliona. U 2017. isplate vrijede 130,3 miliona, u 2018. godini 129,3 miliona, a u prošloj godini su dobili 93,7 miliona.

Za pet mjeseci ove godine isplaćeno je izvođačima svega 14,2 miliona EUR, što je dokaz značajnog usporavanja radova.

Izgradnja mosta finansira se u procentu od 85 odsto od kredita uzetog od kineske Eksim banke u iznosu od 944 miliona USD, a 15 odsto ili oko 120 miliona EUR iz državnog budžeta.

Od 459 miliona EUR koliko su dobili podizvođači, prema podacima poslatim Damjanoviću, najviše ili 103,2 miliona EUR dobila je kompanije Bemax.

Drugi najveći podizvođač je kompanija Cijevna komerc koja je dobila 34,5 miliona EUR.

Kompanija Montenegro petrol, registrovana kao trgovačka firma, ali se bavila i građevinarstvom na auto-putu, od početka radova naplatila je 28,9 miliona EUR.

Na spiskovima izvođača godišnje se nalazi i do 500 firmi. Veliki je broj i firmi iz inostranstva.

Od poznatijih domaćih firmi tu su još i Ramel sa 9,2 miliona EUR, Boster sa 4,5 miliona i Čelebić sa 4,1 milion.

Najčitanije