fbpx
NaslovnicaCrna GoraIzlaz iz krize tražiti u resetovanju odnosa većine od 30. avgusta

Izlaz iz krize tražiti u resetovanju odnosa većine od 30. avgusta

Podgorica, (MINA) – Izlaz iz političke krize u Crnoj Gori treba tražiti u resetovanju odnosa prošle parlamentarne većine i partija manjinskih naroda, kako bi se formiranjem tehničke Vlade stvorili preduslove za organizovanje prijevremenih parlamentarnih, predsjedničkih i lokalnih izbora, smatraju u Demokratskom frontu (DF).

Iz tog političkog saveza kazali su da su, od formiranja Vlade premijera Dritana Abazovića, jasno saopštili da je ona osuđena na propast, i da je bilo samo pitanje dana kad će njeni akteri proglasiti sopstveni kraj.

Kako su naveli iz DF-a, prethodnom sjednicom Vlade je i definitivno krahirala politika nedobronamjernog miješanja stranih ambasada u procese izbora Vlade.

“Ovog puta se u raspadu druge ambasadorske Vlade otišlo čak dalje nego prilikom urušavanja prve, Krivokapićeve”, kaže se u saopštenju.

Iz DF-a su kazali da je u srijedu crnogorska javnost suočena i sa ozbiljnim optužbama Abazovića “da je ministar odbrane i koordinator svih službi bezbjednosti, Raško Konjević, naručio njegovo ubistvo”.

“Ukoliko tome dodamo i ranije optužbe Abazovića da su neki ministri i poslanici, koji podržavaju ovu Vladu, povezani sa kriminalnim klanovima, onda je više nego jasno da se samo čekala prva prilika da se javnost obavijesti kako je Abazovićeva Vlada završila svoj rad”, istakli su iz DF-a.

Kako su naveli, dobro bi bilo da se još par sjednica, koje su im preostale, Abazović i ministri vrate na model rada Zdravka Krivokapića i njegovog “održavanja sjednice Vlade putem vajber grupe”.

“Jer, ako ovako nastave, ne isključujemo ni mogućnost da će biti ranjenih na sljedećem njihovom viđenju”, dodali su iz DF-a.

Prema njihovim riječima, svakome je jasno, i da nije bilo potpisivanja Temeljnog ugovora sa Sprskom pravoslavnom crkvom, da bi se Vlada, formirana od pojedinih međunarodnih adresa, a na nepoštovanju volje većine i demokratskih principa, svakako raspala i prije isteka 100 dana.

“DF smatra da izlaz iz kulminirajuće krize treba tražiti u modelu resetovanja odnosa parlamentarne većine od 30. avgusta i stranaka manjinskih naroda, kako bi kroz formiranje tehničke Vlade bili stvoreni preduslovi za pripremu i organizovanje prijevremenih parlamentarnih, predsjedničkih i lokalnih izbora”, navodi se u saopštenju.

Iz tog političkog saveza su poručili da bi, poučeni dosadašnjim lošim iskustvom, za sve buduće procese u Crnoj Gori bilo važno da ovdašnji politički činioci sve odluke donose u vlastitoj kući, i da ne traže „pomoć” bilo koje inostrane adrese.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...