fbpx
NaslovnicaCrna GoraHrapović: Tvrdnje Borovnić Bojović zasnovane na špekulacijama

Hrapović: Tvrdnje Borovnić Bojović zasnovane na špekulacijama

Podgorica, (MINA) – Tvrdnje koje je na današnjoj konferenciji za novinare, organizovanoj na temu nabavke vakcina protiv koronavirusa, iznijela ministarska zdravlja Jelena Borovinić Bojović, zasnovane su na špekulacijama, kazao je bivši ministar u tom resoru Kenan Hrapović.

Borovinić Bojović je rekla da državna garancija za vakcine nije uplaćena prije dolaska nove Vlade i da je na taj način doveden u pitanje memorandum koji je potpisan sa COVAX inicijativom

Hrapović je u reagovanju naveo da je, u ime resora kojim je upravljao, 15. oktobra potpisao Sporazum o preuzetoj obavezi po modelu opcione kupovine 248,8 hiljada doza vakcina protiv COVID-19, koja bi pokrila 20 odsto stanovništva Crne Gore.

On je kazao da su sve tvrdnje Borovinić Bojović zasnovane na špekulacijama.

„I u duhu su priče – ja sam Mesija koji je stigao da spasi svijet. Očekivano naravno, u duhu nove vlade“, rekao je Hrapović

On je kazao da je “Montefarm” izvršio uplatu avansa za kupovinu vakcine protiv COVID-19 u iznosu od 771.280 USD na žiro-račun The Gavi Alliance (GAVI).

„Međutim, kao što smo transparentno i upoznali građane, postojale su zakonske prepreke kada je u pitanju izdavanje garancije za podjelu rizika u skladu sa Sporazumom“, naveo je Hrapović.

On je rekao da je, nakon više upita i učestale komunikacije sa predstavnicima GAVI-ja koja se odvijala posredstvom Ministarstva vanjskih poslova, Crnoj Gori je tek 10. decembra omogućeno da uplati garanciju u gotovini.

„Od ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović se očekivalo samo da taj novac uplatite“, rekao je Hrapović.

On je pozvao Borovinić Bojović da kaže šta je ona uradila po tom pitanju.

„Da li je ova uplata rezultat pregovora koje ste vi vodili sa GAVI-jem, ili je prosto rezultat profesionalnog odnosa bivše vlasti prema potrebama građana u trenutku kada je bilo izvjesno da će neko drugi ubirati plodove mukotrpnog rada na pregovorima“, upitao je Hrapović.

Prema njegovim riječima, prethodna Vlada i prethodno Ministarstvo zdravlja su već razgovarali i sa drugim državama o nabavci vakcina.

„Treba znati da je Crna Gora još tokom avgusta komunicirala sa predstavnicima ambasade Poljske u Podgorici i jasno iskazala zainteresovanost da se dodatne količine vakcina, kada budu proizvedene i odobrena njihova upotreba, nabave preko Poljske, za crnogorske stanovnike“, naveo je Hrapović.

Od tada, kako je dodao, nije bilo kontakata dok nije postala izvjesnija proizvodnja vakcina.

„Nakon što je sada izvjesnije, Poljska je, razumio sam, ovih dana ponovo informisala o njihovoj namjeri da se preko njih obezbijede određene količine vakcina“, naveo je Hrapović.

On je dodao da se na konferenciju za štampu „ide spremno, sa odgovorima na svako pitanje“.

„Vi ste danas pred crnogorsku javnost izašli sa gomilom dilema i nepoznanica: koliko doza vakcine će doći, ko je proizvođač, kada će stići“, kazao je Hrapović.

Kako je rekao, na kraju kalendarske godine i mandata, očekivano da se podvuče crta, da se rezimiraju svi uspjesi i neuspjesi i da se nastavi dalje.

„Međutim, uvažena ministarko, vi nijeste podvukli crtu, već ste prekrižili sve prethodne godine rada ne samo zaposlenih u Ministarstvu, već i zdravstvenih radnika i time cjelokupnog zdravstvenog sistema“, naveo je Hrapović.

On je kazao da je očigledno da Borovinić Bojović ne koristi informacije koje su raspoložive u arhivi Ministarstva i da ne uključuje ljude koji su upoznati sa onim što se dešavalo „prije nove ere“.

Najčitanije