fbpx
NaslovnicaGlavna vijestGeorgiev: Sve osim pobjede Vučića bilo bi čudo

Georgiev: Sve osim pobjede Vučića bilo bi čudo

Podgorica, (MINA) – Sve osim pobjede Aleksandra Vučića na predsjedničkim izborima u Srbiji bilo bi čudo, rekao je direktor NewsMax Adria Slobodan Georgiev dodajući i da se očekuje pobjeda koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke (SNS) na parlamentarnim izborima.

Predsjednički i parlamentarni izbori u Srbiji biće održani u nedjelju, a Georgiev smatra da bi čudo bilo da se borba za predsjednika Srbije nastavi u drugom krugu.

“Vučić je 30 godina u politici, deset godina svakodnevno na svim televizijskim ekranima, (Zdravka) Ponoša čak ni ne poznaju svi u Srbiji jer nije ni imao priliku da se pojavi na televizijskim stanicama sa nacionalnim pokrivanje do pre dvije nedjelje”, kazao je Georgiev agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, ako bi došlo do drugog kruga to bi značajno podiglo šanse Ponoša jer bi se tada okolnosti u potpunosti promijenile i Ponoš bi bio u boljoj poziciji od Vučića.

Govoreći o parlamentarnim izborima koji se održavaju u nedjelju zajedno sa predsjedničkim, Georgiev je kazao da “sve govori da će naprednjačka koalicija pobijediti (koalicija okupljena oko SNS)”.

“Isto je kao na izborima za predsjednika, medijska dominacija koja traje godinama plus bezbolni resursi ne ostavljaju mogućnost za drugačiji ishod”, rekao je on.

Georgiev je ocijenio da opozicija ima priliku da zauzme značajnu poziciju u parlamentu i da onda nastavi borbu i traži šansu na drugim izborima koji će, kako je kazao, sigurno biti mnogo ranije nego 2026. godine.

Upitan da li očekuje veću izlaznost nego što je to bilo slučaj dosad, Georgiev je kazao da se očekuje izlaznost od oko četiri miliona građana.

On je rekao da je to velika izlaznost jer, kako je dodao, u stvarnosti u Srbiji nema više od 5,2 miliona birača uprkos tome što je u biračkom spisku preko 6,5 miliona.

“Tako da, ako bi izašlo četiri miliona to bi bila velika izlaznost i procjene su da bi to podiglo šanse opoziciji”, kazao je on.

Govoreći o broju lista koje su u trci za parlamentarne izbore, Georgiev je kazao da je tako uvijek i da je među njima veliki broj je manjinskih lista tako da to sve nije ništa neobično.

“Najzanimljivije je da na desnici imamo više lista i pokreta koji manje više imaju identične stavove i politike a nijesu mogli da se ujednine na jednu listu i sada se bore za preskakanje cenzusa”, rekao je on.

Upitan koliko rat u Ukrajini može uticati na rezultat i koliko se stav partija po tom pitanju i sankcijama prema Rusiji razlikuje, Georgiev je rekao da je rat uticao dosta jer je “ubio” kampanju i omogućio Vučiću da bude još prisutniji nego inače.

“Jer treba pokazati da se država na ozbiljan način bavi tom temom i brine za svoje građane. Stav o sankcijama je manje više unison i svi se trude da ne naljute birače na tu temu nekoliko dana/nedjelja pred izbore”, dodao je on.

Govoreći o pisanju sprskih tabloida, i čestog pominjanja atentata na Vučića i u tom kontekstu pominjanja crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, Georgiev smatra da je sve to koješta ali i da postiže efekat kada se neprestano ponavlja.

“Jer to što pišu tabloidi ide odmah na televizijske stanice i odatle se prosipa nemilosrdno po javnosti”, dodao je Georgiev.

On misli da su Vučić i Đukanović i dalje u intenzivnom poslovnom odnosu i da tu nema nikakvih problema.

“I da su obojica svjesni da je “pisanje tabloida” samo način da se dođe do novih glasova i napravi medijska diverzija, skretanje pažnje sa onih ključnih tema i odnose”, ocijenio je Georigev.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Pezer i Obradović najbolji u Draževini

Podgorica, (MINA) – Reprezentativac Bosne i Hercegovine, Mesud Pezer i Anđela Obradović iz Srbije,...